Фермери з Сумщини створили на 100 відсотків екологічне господарство, вони навіть колорадських жуків не травлять.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на society.fakty.ua.
«Овочі, що вирощуємо з дружиною, без застосування будь-яких хімікатів, не тільки корисні для здоров’я, але й надзвичайно смачні, — говорить власник ферми «Світовоч» Андрій Марченко з Сумської області. — Наші постійні покупці кажуть, що коли почали регулярно вживати органічні помідори, огірки, зелень, звичайна городина стала їм не до смаку. А взяти запах. Наша органічна картопля дуже приємно пахне, ще коли її чистять. А бульба, вирощена промисловим способом, практично не має запаху ані сирою, ані коли її готують.
Ми відкрили в найближчому від нашого села місті Шостка невеличкий магазин органічних продуктів — не тільки харчів, але й пральних порошків, миючих засобів, зубних паст, шампунів тощо. До речі, моя сім’я (в нас троє діточок) майже повністю перейшла на споживання таких продуктів. До того ж ми сортуємо сміття. Те, що може перегнити, використовуємо як компост. У нас практично безвідходне господарство».
«Використовуємо природні способи — запускаємо на наші грядки інших комах, що їх в науці називають ентомофагами. Це хижі та паразитуючі комахи, які поїдають шкідників чи їхні яйцекладки або паразитують на них. Створюємо на грядках майже такі умови, як в природному середовищі — одні комахи харчуються іншими, не даючи якомусь виду занадто розмножуватися. Це природний баланс. Можете спостерігати за цим процесом на власні очі, якщо вийдете на луг і придивитеся до трав, поворушите їх. Помітите там безліч різноманітної живності. Так має бути й на культурних грядках.
Проте, якщо хочете вирощувати органічну городину, самих тільки комах-ентомофагів замало. В цій справі є ще декілька важливих складових. Одна з них — розміщення рослин на грядках. Коли їдете заміськими дорогами, бачите величезні поля картоплі, соняшника, кукурудзи… Над кожним з них висить хмара фітонцидів, що їх виділяють рослини. Ці фітонциди мають запах. Він приваблює шкідників. Скажімо, колорадські жуки на великій відстані відчувають, де знаходиться картопляне поле, й злітаються на нього.
У нашому господарстві такого немає — ми не висаджуємо на великих ділянках якусь одну культуру. Свої півгектара розбили на невеличкі грядки, на кожній з яких висаджуємо різну городину. На одній огірки, на іншій — морква, поруч з нею — картопля. Виходить, що над нашим полем висить суміш з різноманітних фітонцидів. Це збиває шкідників з пантелику. В нашому селі інші господарі вирощують городину за звичайними методиками. Тож, скажімо, колорадські жуки летять передусім на їхню картоплю. На моїй колорадські якщо й є, то зовсім небагато — десь один на 20 кущів. Ми їх збираємо вручну. До того ж на грядках живуть ентомофаги, що поїдають яйцекладки цих жуків.
Тут ще один важливий аспект: моя органічна картопля має невисоке бадилля — така рослина більше поживних речовин віддає бульбам, а не листю. А на звичайних городах картопляне бадилля вимахує вище колін. Це ще один стимул для колорадських летіти на ці грядки, а не на мої. До того ж бадилля і цвіт звичайної картоплі їм зручніше поїдати, ніж органічної. Бо органічна (це стосується не тільки картоплі, але й інших культур) має товщі клітинні стінки — жуку їх складніше прогризати».
«Рекордних врожаїв в органічному землеробстві не буває, — продовжує фермер далі. — У цій справі взагалі не можна говорити про гарантовану врожайність. До того ж іноді на наших рослинах з’являється, наприклад, попелиця. Сподіваєшся, що її знищать комахи афідіуси, але чомусь вона не зникає. Рослини пригнічуються — і врожай отримуєш значно менший, ніж зазвичай».
Джерело: propozitsiya.com