АГРОПРАВО

Робоча інвестиційна модель

Агропродовольчий сектор України, попри війну, залишається інвестиційно привабливим через наявні природно—кліматичні умови, накопичену експертизу та кваліфіковані кадри, відносно низьку вартість основних факторів виробництва (землі та робочої сили), розвинену

Читать далее

Цінове просідання на зернові та олійні до 30%

Висока ціна на продовольство у світі протягом останніх років спонукала аграріїв до збільшення обсягів виробництва. Надлишок пропозиції вже тисне на глобальний ринок. Зокрема, за прогнозами Світового банку, ціни на агропродукцію падатимуть упродовж наступних

Читать далее

Ембарго п’ятірки. Чи варто шукати інший шлях для українського ріпаку

Експортно орієнтований та стабільний за ціною — ці фактори підштовхнули аграріїв минулого року збільшити посіви ріпаку під урожай 2023 року. Загалом площі під ріпаком в Україні зросли на 8-15% за рахунок часткового зменшення посівів зернових та кукурудзи. Та після введення

Читать далее

Жорстка (не)медова конкуренція: війна та рішення Польщі змінюють ракурс сектору

Руйнування пасік, скорочення виробництва, обмежена кочівля, неможливість експортувати солодкий продукт морем — це лише частина проблем, з якими зіштовхнулися пасічники та експортери меду з початку війни рф проти України. На додаток — заборона Польщі експортувати

Читать далее

Втрата другого за обсягами покупця в ЄС: що чекає ринок цукру в Україні

У новому сезоні в Україні планують запуститися понад 30 цукропереробних підприємств. Частина з них йдуть назустріч фермерам, які хочуть займатися цукровим буряком, та вже підписують форвардні контракти. Але неочікувано з’явився бар’єр у вигляді зупинки експорту

Читать далее

Логістика «з’їдає» значну частину прибутків аграріїв

Логістика «з’їдає» значну частину прибутків аграріїв. Її рівень у ціні реалізації збіжжя зріс до 40% з довоєнних 15%. Від часу роботи зернового коридору ситуація дещо покращилася, але питання лишається критичним. Різке здорожчання логістики ринок побачив після закриття

Читать далее

Незламна цінність органічного сектору. Українські виробники нарощують експорт

Вітчизняні виробники органічної продукції, попри повномасштабне вторгнення й усі складнощі та ризики, продовжують працювати. За результатами 2022 року органічний сектор зміг показати позитивну динаміку постачань продукції за кордон. Зростання експорту до країн ЄС та

Читать далее

Експорт як порятунок для галузі. Українські молочники за експортними показниками наздоганяють поляків

Українська молочна промисловість завжди була експортно орієнтованою. Проте під впливом зниження пропозиції молока та інших чинників останніми роками обсяги експорту стабільно знижувалися. А от з початком війни експорт став просто порятунком для галузі. Через

Читать далее

Запаслись цибулею? Перспективи ринку та ціни на овоч

Площі цибулі в ЄС у 2022 році скоротилися на 9%, відповідно, знизилося й виробництво овочу. В Україні з 46 тис. га зібрали 732 тис. т цибулі, що майже на третину менше за врожай 2021 року. Вітчизняної цибулі вже не вистачає,…

Читать далее

Падіння триває. Промислове тваринництво намагається зберегти поголів’я

Поголів’я ВРХ в Україні стрімко скорочується. До кінця 2022 року прогнозується, що кількість корів сягне рекордно низького рівня — 1,39 млн голів. Це найменший показник за все існування України, адже навіть у післявоєнний 1946 рік нараховувалося 4,3 млн корів. За…

Читать далее

Робота на генераторах та брак сировини: названо критичні проблеми борошномелів

Наразі в Україні через систематичні ракетні обстріли рф існують високі ризики порушення енергопостачання. І хоч для підприємств критичної інфраструктури діє потенційна програма від донорів на постачання генераторів, гостро стоїть питання в кількості потрібного для

Читать далее

В режимі дефіциту. Забезпеченість добривами для весняної посівної втричі менше від потреби

Аграрії під осінню посівну кампанію закупили лише 25% добрив групи NPK від потреби. Навесні можна очікувати, що використання азотних добрив скоротиться до 35% від рівня закупівлі 2021 року, тобто просідання становитиме близько 70%. Потреба в добривах нікуди не зникла, а…

Читать далее