АГРОПРАВО

Урожай-2024: з чим аграрії заходять у новий сезон?

Осінній посів озимих культур під урожай 2024 року — на фінішній прямій. Уже зрозуміло, що площі під озимою пшеницею дещо скоротяться. Водночас у виробників стримані плани на ярий клин через дорогу логістику і низькі ціни на зернову групу. У Міністерстві…

Читати далі

Білок на експорт: сухе молоко залишається для українських виробників вигідним біржовим продуктом

Сухе молоко називають біржовим товаром, оскільки ця продукція має довгий термін придатності та переважно експортується. Внутрішній попит теж досить великий, але це переважно кондитерське виробництво. Споживання ж сухого молока в Україні безпосередньо населенням незначне. У світовому масштабі споживачами сухого молока…

Читати далі

Кредитування сільгоспвиробництва під обстрілами — журнал Пропозиція

В Україні до хліба завжди ставилися з повагою. Ми зі школи звикли до величі цього слова, яке треба писати, хоч і не з великої літери, але неодмінно поруч з такими священними для нас поняттями як Батьківщина, земля, родина або, навіть…

Читати далі

«Голос фермера»: 77 % українських агровиробників відчувають значний вплив зміни клімату на їхні господарства — журнал Пропозиція

Глобальні продовольчі системи знаходяться під постійним тиском через зміну клімату, геополітику та економічні виклики, які впливають на роботу фермерів. Водночас населення планети зростає, а отже, є велика потреба виробляти більше їжі затрачуючи менше ресурсів. Для проведення опитування «Голос фермера» компанія…

Читати далі

Фініш жнив соняшнику: врожайність по країні зросла на 7%

В Україні завершується збір соняшнику. За попередніми оцінками, середня врожайність становить 2,3 т Це на 7% більше аналогічного показника минулого року. Такі дані в коментарі AgroPortal.ua озвучили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Світлана Литвин, аналітик УКАБ У розрізі областей…

Читати далі

«BLACK SEA GRAIN & OIL-2023». Імпульс відновлення. Куди інвестувати в сезоні 2023–2024? — журнал Пропозиція

Рівень замінованості територій, окупація регіонів спричинила хвилю релокацій сільгосппідприємств. Історично, центр України (Черкащина, Вінниччина), а останні роки — Західний регіон, стали дуже привабливими для ведення агробізнесу, який хотів би релокуватися саме туди. Це не погано, але спричиняє посилення конкуренції за…

Читати далі

Що буде далі з експортом зернових із України? — журнал Пропозиція

Др. Хайнц-Вільгельм Штрубенхофф 17 липня 2023 року росія відмовилася продовжити зернову угоду, укладену за посередництва ООН та Туреччини в липні 2022 року, і тим самим скасувала всі гарантії безпеки для суден, що прямують до українських портів на Чорному морі. Цьому…

Читати далі

Чи залишать аграрії кукурудзу в полі?

В Україні збір урожаю кукурудзи тільки розпочався, і станом на кінець вересня обмолочено не більше 5% посівних площ. Однак попередня оцінка вказує на те, що цього року вдасться отримати кращу врожайність, ніж минулого. Зокрема, у 2022 році середня врожайність становила…

Читати далі

Картопля нового врожаю: якісної продукції бракуватиме, особливо під кінець сезону

Сукупність негативних погодних умов виявила слабкі сторони технології українського картоплярства: коренеплоди нового врожаю пошкоджені та переважно низької якості, до того ж обсяги посадки були меншими, ніж у минулі роки. Проте за якісну картоплю виробники планують

Читати далі

Складна ситуація з якістю зерна. З чого виготовлятимуть хліб українські пекарі?

Українські аграрії за підсумками збору озимої пшениці мають більший урожай, ніж минулого року. Натомість виникають запитання до якості цих зернових. «За результатами збору озимої пшениці, попри те, що засіяно її було менше, зібрано більше. Відверто кажучи, звичайно,

Читати далі

Яблук буде вдосталь, але через низькі ціни садівники переходять на інші фрукти

У 2022 році виробники яблук зібрали понад 600 тис. т продукції, але її якість була не найвищою, тож велика частина реалізовувалась максимально швидко через активізацію бойових дій на початку сезону. Водночас десертних яблук стало менше — через дощі й гради…

Читати далі

Гречані реалії. Аграрії задовольнили внутрішній попит і «вперлися в стіну»

В умовах експортних обмежень аграрії України розглядали різні варіанти диверсифікації діяльності, зокрема і за рахунок розширення посівів круп’яних і зернобобових культур. Гречка, як одна з найбільш популярних на внутрішньому ринку круп, завжди залишалася в

Читати далі