Національна академія аграрних наук проаналізувала стан озимих зернових культур на території України. Переважна більшість посівів у доброму та задовільному стані. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-центр НААН.
На переважній частині території країни у метровому шарі грунту визначення запасів вологи містилося 135-175 мм і більше продуктивної вологи, місцями у західних областях грунт перезволожений, в окремих районах південних та східних областей вологозапаси становили від 80 до 120 мм продуктивної вологи. Глибина промерзання грунту становить від 1 до 10 см. «Рослини озимих зернових культур знаходяться у стані зимового спокою, лише місцями у південних областях протягом останнього тижня відмічалося тимчасове відновлення вегетації», — повідомляють в НААН.
За даними Інституту зрошуваного землеробства НААН, на посівах озимого ріпаку у центральних районах Херсонської області внаслідок жорсткої осінньої засухи зберігається зрідженість посівів до 40%. За інформацією Миронівського інституту пшениці ім. В.М.Ремесла НААН, станом на 15 лютого вміст цукрів у вузлі кущіння у пшениці озимої в середньому становить 32,4%. Вміст цукрів у вузлі кущіння в ячменю озимого — 32,6%. В окремих районах Сумської та Волинської областей відрощування пшениці озимої показало зрідженість слаборозвинених рослин від 11 до 20%. У Волинській області зрідженість 11-20% виявлено у 13% зразків жита озимого.
«У цілому стан озимих зернових культур оцінюється як добрий та задовільний. Разом з тим, плюсові середньодобові температури повітря, а також денні, які перевищують біологічний мінімум, а також талий грунт, можуть спровокувати передчасну активізацію певних фізіологічних процесів, зокрема ріст витрат цукрів у рослинах і їх виснаження при виході з зими», — наголошують в академії.
Джерело: propozitsiya.com