Фермери Кіровоградщини закінчують збирати кукурудзу, але продавати її не поспішають

Господарства Кіровоградської області завершують збирати кукурудзу. Торік її посіяли три з половиною тисячі господарств. Нині зібрали 99% засіяних площ. Мають один мільйон 800 тонн. Врожайність — 55,7 центнера з гектара.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне Кропивницький.

За словами керівниці обласного департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової, якщо порівнювати з минулим роком, цьогоріч врожайність менша. Минулого року зібрали два мільйони 400 тисяч тонн кукурудзи. Врожайність була 70 центнерів з гектара. 

На площі 11 гектарів поля науково-дослідного полігону інституту сільського господарства у Кропивницькому районі збирають кукурудзу при температурі мінус два градуси. Восени не встигли зібрати через дощі.

Збирання кукурудзи при температурі від 7 градусів морозу до 0 не впливає на якість зерна, розповів завідувач відділу рослинництва інституту Назар Умрихін, зате дає зекономити на сушінні кукурудзи — дощі у вересні спричинили високу вологість зерна. Нині вологість кукурудзи, яку збирають, коливається від 21 до 25%, восени була 30-32%. 

У господарстві з Кропивницького району встигли зібрати кукурудзу у жовтні. Врожайність менша за торішню, розповів агроном господарства Орест Гранат. Торік кукурудзою засіяли 300 гектарів, мали 110 центнерів з гектара. Каже, на зменшення врожайності вплинула не погода.

«Цьогоріч посіяли 200 гектарів, зібрали 80 центнерів з гектара. Агроном вважає, нижча урожайність — через зменшення мінеральних добрив, які вносили».

Зі слів агронома Ореста Граната, нині за тонну кукурудзи трейдери дають 5300 гривень.

«Ми чекаємо ту ціну, яка буде нам цікава, хоча б вісім тисяч гривень».

Через вимкнення електроенергії якість продукції трохи впала, сказав Орест Гранат.

«Сушка, яка є у нашому господарстві, могла за добу пересушити 120-130 тонн, але через те, що вимикали світло, сушили іноді 10-20 тонн».

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *