Індекс вартості приготування традиційного українського борщу протягом першого кварталу 2023 року зріс на 21% — до 185 грн. Про це свідчать розрахунки Всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz, фахівці якого проаналізували зростання цін на продукти у столичних супермаркетах.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на delo.
Аналітики зазначають, що приготувати борщ в Україні стає дедалі дорожче. Майже всі інгредієнти української національної страви, крім буряка, зросли у ціні.
Буряк подешевшав на 43% та коштує на прилавках магазинів станом на 24 квітня 2023 року близько 7 грн за кілограм, тоді як у січні ціна становила 10 грн/кг.
Також не змінились ціни на томатну пасту та соняшникову олію, цінники тримаються на рівні з січневими.
Своєю чергою, картопля у середньому подорожчала на 7%, морква — на 35%, а сметана — на 3%. Найбільше підскочила ціна на капусту — на 48%, кілограм білокачанної нині вартує в середньому 24 грн/кг.
Водночас найдорожчим продуктом серед усіх складників борщового набору є м’ясо. У квітні в порівнянні з ціною у січні вартість свинини зросла на 19%. Наприклад, охолоджена лопатка на кістці коштує близько 189 грн/кг, а свина лопатка без кістки вартує в середньому 206 грн/кг.
Також українців неприємно вразило значне зростання цін на цибулю, яка у роздрібному сегменті протягом останніх двох місяців різко подорожчала майже удвічі. Наразі ціна ріпчастої в супермаркетах коливається від 49 до 69 грн за кілограм.
Джерело: propozitsiya.com