У Кіровоградській області збирають врожай моркви. Посівні площі – такі ж, як і 2022 року, але ціна – нижча більш ніж наполовину. За даними Державної служби статистики, за два тижні ціна моркви зменшилась на 18%, це півтори гривні за кілограм, а якщо порівнювати з торішньою – ціна менша на 64%.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Суспільне.
За інформацією керівниці обласного департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової, моркву на Кіровоградщині вирощують 40 підприємств та люди на власних городах.
Нині на ринках Кропивницького кілограм моркви коштує від восьми до 15 гривень, у супермаркетах – 7-8 гривень. Ці ціни нижчі за торішні через великі обсяги моркви на ринках та торговельних мережах, пояснила очільниця департаменту.
«Виробники, які не планують її зберігати, а потім поступово постачати в торгівлю, позбуваються надлишків і реалізують за прийнятною для них ціною».
Моркву вирощують на площі півтори тисячі гектарів, обсяг – 18 тисяч тонн.
«Якщо брати в абсолютних цифрах увесь вал, то його має вистачити жителям області на рік. Крім того, в області моркву переробляють на сік, сушать для сухих пайків та борщових наборів для військових, роблять заготівлю на зиму».
Збільшення посадкових площ моркви та сприятливі цьогоріч для її вирощування погодні умови знизили ціну, вважає віцепрезидент Асоціації фермерів та землевласників Андрій Кузьмич.
«Масовий посів моркви спричинив спад. Населення себе морквою забезпечило. Цінові гойдалки негативно впливають на самого виробника, бо є певна собівартість вирощуваної продукції. А така низька ціна – це мінус для виробника, однозначно».
Андрій Кузьмич прогнозує, що подальша вартість моркви сформується за місяць, коли виробники зберуть врожай та завантажать його на зберігання в овочесховища.
Джерело: propozitsiya.com