У лютому значення індексу продовольчих цін, що визначається аналітиками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО) становило 117,3 пункту, що на 0,9 пункту (на 0,7%) нижче за переглянутий січневий показник.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.
«Підвищення індексів цін на цукор, м’ясо та молочну продукцію в лютому було компенсоване зниженням індексів цін на зернові та олію. Таким чином значення індексу виявилося на 13,8 пункту (на 10,5%) нижче за відповідний показник минулого року», – йдеться в повідомленні.
Як уточнюється, середнє значення індексу цін на зернові в лютому становило 113,8 пункту, що на 6,1 пункту (на 5%) поступається січневому показнику і відразу на 32,9 пункту (на 22,4%) нижче за рівень лютого 2023 р.
«Порівняно з минулим місяцем було зафіксовано зниження світових цін на всі основні зернові культури. Найбільше знизилися світові експортні ціни на кукурудзу: знижувальний тиск на ринок чинили очікування високого врожаю в Аргентині та Бразилії та конкурентні ціни на продукцію України, яка прагне використовувати можливості, пов’язані з безперебійним функціонуванням морського торговельного шляху», – зазначили аналітики.
Світові ціни на пшеницю в лютому також знизилися, насамперед унаслідок зниження експортних котирувань на тлі високих темпів постачання з РФ, які чинили знижувальний тиск на ціни зернової з інших країн, зокрема з ЄС.
Середнє значення індексу цін на олію в лютому становило 120,9 пункту, що на 1,6 пункту (на 1,3%) нижче за показник січня і на 15 пунктів (на 11%) – за показник в аналогічний період минулого року. Таке зниження головним чином пояснюється зниженням світових цін на соєву, соняшникову та ріпакову олію, що з запасом компенсувало незначне підвищення котирувань пальмової олії.
Джерело: propozitsiya.com