«Площа гречки в Україні за останні двадцять років зменшилася в 20 разів – з 570 тис. га у 2000 році до 60 тис. га в цьому році», – розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.
Про це повідомляє propozitsiya.com з посиланням на БізнесЦензор.
За словами голови об’єднання, тенденція до скорочення посівів тільки посилюється: тільки за останні роки гречки почали сіяти в три рази менше. Так, ще в 2017 році вітчизняні аграрії відвели під культуру 180 тис. га, а вже в наступному році – 100 тис. га.
«На це впливає цілий комплекс причин. Найголовніша – відсутність державної політики щодо підтримки виробництва нішевих культур. Не тільки такої традиційної культури як гречка, а й інших – проса, гарбуза, льону, конопель, жита», – вважає Громовий.
Голова асоціації зазначив, що мінімальна собівартість вирощування гречки в Україні становить близько 6000 грн за тонну, тому зараз 60% гречки на українських прилавках – російського виробництва. Вона потрапляє в Україну через Казахстан і маркується як казахська.
«Витрати на вирощування гречки в Російській Федерації невисокі – на рівні 3000 грн/т. Переважно вона має походження з Алтайського краю. Там постійно розорюються нові території й засіваються гречкою як санітарною культурою», – пояснив Громовий.
За даними асоціації, споживання гречки також падає. За останні роки воно скоротилося вдвічі і зараз становить 3,5 кг на душу населення в рік. Для порівняння, найбільший рівень споживання в Латвії – більше 7 кг на людину.
Джерело: propozitsiya.com