У Липниках біля Львова фермери показали, як вирощують банани у своєму господарстві.
Крім цих фруктів у їхній теплиці ростуть ще майже 30 видів екзотичних рослин.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на zaxid.net.
У селі Липники, що розташоване в Пустомитівському районі, запрацювала перша у Західній Україні бананова ферма. Її власники — місцева сім’я Трушів.
Вирощуванням цього тропічного фрукта вони займаються вже два з половиною роки.
Також на 6 сотках теплиці ростуть кавові деревця, лимони й лайми, апельсини, кумквати, інжир і навіть папайя.
Акцент Труші роблять на бананах, яких у вегетарію росте кілька десятків дерев.
Серед них — карликовий сорт, а також тропікана, що сягає 4 метрів у висоту. Їх господарі привезли з Києва — із такої ж ферми. Фрукти є лише приємним бонусом, адже рослини сім’я вирощує задля саджанців та озеленення.
«Банан буде плодоносити, якщо у його горщику є не менше, ніж 57 літрів об’єму ґрунту. Також скажу: для того, щоб утримувати ферму, яка спеціалізуватиметься тільки на плодах, потрібно вкладати мільйони, а також будувати кілометрові теплиці», — пояснює власник бананової ферми Андрій Труш.
Другою за популярністю серед покупців екзотичною рослиною, яка росте в теплиці сім’ї Трушів, є кавове дерево.
«Їх потрібно розсаджувати й раз на півроку збільшувати горщик. Тоді через деякий час вони зацвітуть і утворять зерна», — розповідає Надія Труш, дружина Андрія.
Тропічні рослини господарі живлять кінським перегноєм та закордонною органічною сумішшю.
«Наприклад, банан страждає від хімічних сполук: його листя жовтіє, опадає. Найбільше органіку любить папайя», — каже Ярослав Труш, батько Андрія.
Для того, щоб екзотичні рослини прижились, потрібні 16-20 градусів. Їх у вегетарію забезпечує котел, який розробили за голландською технологією: він нагріває до 2 тонн води, а насоси перекачують її теплицею. Серед клієнтів фермерського господарства — не лише прихильники екзотичних фруктів, а й дизайнери, які озеленюють приміщення.
Джерело: propozitsiya.com