Легалізація паралельного імпорту здешевить товари для українців

За прогнозом торговельних мереж, легалізація паралельного імпорту дозволить суттєво наростити доходи державного бюджету від імпортних товарів – зокрема, доходи від імпортного ПДВ. 

В результаті прийняття законопроекту №2255  рітейлери очікують здешевлення імпортних товарів для українців, додаткові надходження для держбюджету і розвантаження роботи митниці.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УНІАН.

Коаліція найбільших торговельних мереж України – зокрема, компанії «Метро Кеш енд Кері», «Сільпо Фуд», «Новус Україна», «Ашан Україна Гіпермаркет» та «Білла Україна» — звернулася до керівництва парламенту на підтримку законопроекту №2255 щодо застосування міжнародного принципу вичерпання прав на інтелектуальну власність, йдеться в офіційному листі керівників згаданих компаній на адресу керівництва парламенту, голів профільних комітетів Верховної Ради, прем’єр-міністра України, міністрів фінансів і економічного розвитку, а також на ім’я голови представництва Євросоюзу в Україні.

Законопроект №2255 передбачає можливість здійснювати паралельний імпорт товарів в Україну будь-якими компаніями, які легально закупили товар, а не тільки ексклюзивно обраними імпортерами, що представляють правовласників товарів.

Передусім, за прогнозом торговельних мереж, прийняття згаданого товару дозволить суттєво здешевити вартість багатьох імпортних товарів для українців і позбутися дивної ситуації, коли аналогічний товар у Польщі або Німеччині коштує дешевше, аніж в Україні. 

«Ми, як представники легальної рітейл-індустрії, переконані, що застосування міжнародного принципу та безперешкодний паралельний імпорт є тими дієвими конкурентними інструментами для розвитку економіки нашої країни, які сприятимуть демонополізації ринку, коли українські споживачі зможуть отримати доступ до якісних (брендованих) товарів за конкурентними цінами», – йдеться у відкритому листі найбільших рітейлерів України.

Також, за прогнозом торговельних мереж, легалізація паралельного імпорту дозволить суттєво наростити доходи державного бюджету від імпортних товарів – зокрема, доходи від імпортного ПДВ. 

При цьому, як згадують автори листа, ще «донедавна зусилля митних органів були спрямовані на протидію переміщенню товарів паралельного імпорту. В результаті митниці були перевантажені» відстеженням величезної кількості найменувань товарів і зупиняли оформлення цілком легальної оригінальної продукції.

Проте в листопаді 2019 р. набрав чинності закон щодо захисту прав власності при переміщенні товарів через митний кордон, який наблизив митне законодавство України до практики Євросоюзу і сконцентрував увагу митниці на боротьбі з фальсифікатом, а не оригінальними товарами. 

“Звертаємося щодо сприяння якнайшвидшому прийняттю законопроекту №2255 у частині закріплення в Україні міжнародного принципу вичерпання прав на торговельні марки. Такий підхід є ознакою здорової конкуренції, це стимулюватиме легальну підприємницьку діяльність через лібералізацію міжнародної торгівлі та усунення дискримінаційних перешкод і бар’єрів на шляху до доступності товарів”, — заявили керівники найбільших торговельних мереж України.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *