Внаслідок того, що в більшості днів січня «плюсові» температури в денні години змінювалися «мінусовими» в нічні, перезимівля озимих культур відбувалась переважно за малосприятливих агрометеорологічних умов.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на rivnenews.com.ua.
Такий нестійкий і нехарактерний для зими температурний режим призводив до значного зниження морозостійкості зимуючих культур і викликав велику ймовірність того, що рослини після перезимівлі будуть значно ослабленими.
Сніговий покрив на полях із озиминою утворювався в окремі дні і характеризувався як нестійкий. На більшій частині території області його середня висота за результатами снігомірних зйомок не перевищувала 0,3-1,0 см. На останній день місяця снігу на спостережних полях не було по всій території області.
Промерзання ґрунту на ділянках з озимими зерновими культурами спостерігалося в окремі дні місяця. Станом на 31 січня по всій території області ґрунт повністю відтанув. Найбільша глибина промерзання ґрунту складала 9 см на півночі та 5-6 см на решті території і була відмічена наприкінці другої-на початку третьої декади місяця.
Мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см (глибина залягання вузла кущіння) знижувалась до значень 0-1° морозу. Такі температури виявились значно вищими розрахункових критичних температур вимерзання, які протягом місяця для озимого жита у фазі «3-й листок» та озимої пшениці у фазі «3-й листок» становили 14° морозу.
Посіви с/г культур протягом місяця знаходились у фазі зимового спокою.
25 січня 2020 р. агрометеорологи метеостанцій області здійснили відбір зразків посівів культур для відрощування монолітним способом. Аналіз результатів відрощування показав, що пошкоджених рослин у зразках озимого жита північних районів, озимої пшениці центральних районів, озимої пшениці, озимого ріпаку та люцерни південних районів області не було виявлено.
У більшості днів зимового періоду на території Рівненської області зберігалися малосприятливі погодні умови для перезимівлі озимих с/г культур. Однак нестійкий і нехарактерний для першої половини зими температурний режим призводив до значного зниження морозостійкості зимуючих культур і викликав велику ймовірність того, що рослини після перезимівлі будуть значно ослабленими.
Джерело: propozitsiya.com