За підсумками 2019 р. рівень рентабельності виробництва у фермерських господарствах по більшості основних сільськогосподарських культур перевищив аналогічний показник по усіх підприємствах в цілому, стверджує директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на apk-inform.
Зокрема, за даними Держстату, рентабельність виробництва у фермерських господарствах по зернових культурах склала торік 14,5% проти 11,8% по усіх підприємствах, по насінню ріпаку і кользи — 17,9% проти 9,4%, насінню соняшнику — 24,7% проти 23,5%.
З польових культур, за його словами, найбільш рентабельним у фермерських господарствах стало виробництво проса (28,4% проти 20,2%) та насіння соняшнику (24,7% проти 23,5%).
Загалом торік збитковими для фермерів у рослинництві було виробництво зернобобових культур (-2,5% проти -11,5% в усіх підприємствах) та цукрового буряку фабричного (-4,8% проти -15,1%).
«Разом з тим рентабельність виробництва у фермерських господарствах зросла по житу, вівсу, гречці, шишках хмелю, картоплі, овочах відкритого ґрунту, фруктах та ягодах, тоді як в цілому по сільськогосподарських підприємствах — лише по житу, вівсу, картоплі та ягодах», — підкреслив Ю. Лупенко.
За підсумками 2019 року, як зазначив експерт, по усіх 20 сільськогосподарських культурах, що відстежуються Державною службою статистики України, у фермерських господарствах рівень рентабельності виробництва був вищий, ніж в усіх сільгосппідприємствах.
Джерело: propozitsiya.com