Кліматичні зміни: теплиця – з примхи в засіб для аграріїв.

В епоху зміни клімату парник — вже не предмет розкоші, а засіб виживання для аграріїв. Це складне технічне рішення, де необхідно враховувати безліч нюансів — від напрямку вітру до вибору системи обігріву, провітрювання та підсвічування. Однак починати слід з аналізу ринку і культивувати те, що він може поглинути.

«Вирощувати потрібно не те, що ви вмієте, а те, що буде придбавати ринок. Ще два десятиліття тому тепличні комплекси обмірковували, чи вирощувати огірок на другий оборот: чи висівати його в кінці липня, щоб збирати до 1 жовтня. Сьогодні неможливо уявити ринок у цей час без українського свіжого огірка», — заявив комерційний директор фірми з виробництва біопрепаратів «БІО Центр» Микола Тетерук під час онлайн-презентації навчального курсу «Тепличні Агро Рішення». 

Один вид продукції або асортимент

Невеликим господарствам слід сконцентруватися на одному продукті. Якщо ж реалізація буде у регіоні культивування, то потрібен більш широкий асортимент.

«Якщо не знаєте, куди будете збувати, і не хочете конкурувати з великими комплексами, варто спеціалізуватися на одній-двох культурах. Якщо продажі будуть на місцевому ринку — культивуйте певний набір овочів», — додав експерт.

Необов’язково орієнтуватися на овочі. Навіть фруктові дерева переважно за кордоном вирощують у закритому ґрунті. Наприклад, у Нідерландах вирощують черешню в парниках.

Не розуміючи ринок, входячи в тепличний бізнес через привабливі грантові програми, аграрії часто орієнтуються на ціни великих супермаркетів, в той час як на оптовому ринку вони значно нижчі. Крім того, щоб поставляти продукцію до мереж, потрібно мати відповідний обсяг і розуміти, що торговельні мережі розплачуються з виробниками не відразу, а через декілька місяців після поставки продукції.

Слід також розрахувати тривалість культивування. «Якщо це сезонний продукт з коротким періодом, то теплиця може бути досить простою. За максимально довгого вегетаційного періоду потрібні капітальні споруди», — пояснив експерт.

На думку Миколи Тетерука, плівкових теплиць ставатиме все більше, а великих комбінатів — менше, переважно з енергетичних причин. На початку 2000-х в Україні налічувалося близько 500 тепличних комбінатів, зараз їх число скоротилося більш ніж вдвічі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *