Фермери Херсонщини мають намір запатентувати херсонський кавун. За їх словами, завдяки унікальному ґрунту, плоди виходять смачнішими, ніж деінде.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на unian.
Землероби хочуть захистити свій продукт за допомогою Євросоюзу. Боротися за репутацію своїх кавунів фермерів змусила низька кількість нітратів.
Навіть фахівці не можуть на око відрізнити херсонський кавун від так званих «скоростиглих» на око. Для визначення концентрації хімікатів і глюкози в плоді необхідні спеціальні прилади.
Для отримання патенту на херсонський кавун місцеві фермери створили асоціацію. Тепер географічне зазначення має затвердити Єврокомісія. Вона об’єднає вісім місцевих сортів. Тих, які здатні витримати плюс сімдесят градусів на ґрунті.
Зазначається, що сьогодні херсонські кавуни за японською модою вирощують у квадратних пластикових формах.
Аби туристи їхали до Херсона за кавунами, як до Франції за шампанським і Рокфором, бізнесмени згадали про ще один унікальний продукт — бекмес або кавуновий мед, який ще сто років тому на Херсонщині варили в кожному дворі.
Джерело: propozitsiya.com