Чорно- й синьозерну пшеницю, а також голозерний ячмінь планують вирощувати на полях агрофірми в Красилівському районі. Головний агроном Василь Косюк розповів, що нові сорти кольорових зернових покращать харчування споживачів, бо мають корисні якості, втрачені в традиційних для нас червонозерних пшеницях.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на suspilne.media.
Власник компанії розповідає, що на полях с/г підприємства в Красилівському районі вирощують традиційні сорти червонозерної високоурожайної пшениці. Кольорові сорти планують сіяти для продажу і для випічки.
«Ми не хочемо бути одноманітними, ми хочемо бути унікальними і створювати той продукт, якого ще немає, який має додаткову цінність, особливо харчову. Вирощуємо спеціальні сорти такі як спельти, пшениці чорнозерні, голубозерні, голозерний ячмінь, також пігментовані», — каже директор компанії Олег Білявець.
Головний агроном агрофірми Василь Косюк каже, у світі почали більше уваги приділяти корисній для здоров’я їжі, і агрономія розвивається в цьому напрямку.
«Весь світ переходить на здорове харчування. Вирощування таких продуктів, які містять в собі велику кількість антиоксидантів, досить корисні для нашого здоров’я. Це наша тема, наш підхід», — розповідає Василь Косюк.
Насіння для дослідної ділянки у два гектари готовий надати Одеський селекційний інститут. Його старший науковий співробітник Сергій Поліщук розповідає: разом із колегою працював над адаптацією іноземних сортів кольорових зернових понад 10 років, свої дослідження викладали в статтях наукових видань. Де селекціонери називають кольорові зернові «продуктом з поліпшеною харчовою цінністю».
«Зробили відповідні схрещення, в нас уже є свої сорти, які можна випробовувати в Україні», — додає Сергій.
Директор каже, що виведені в інституті сорти випробовуватимуть на полях агрофірми Красилівського району.
Джерело: propozitsiya.com