У приміщенні колишнього складу неподалік від Копенгагена відкрилася найбільша в Європі вертикальна ферма, що працює від енергії вітру.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на hightech.plus.
У будівлі без вікон будуть вирощувати, починаючи з 2021 року, до 1000 тонн латуку, капусти і пряних трав на рік, витрачаючи при цьому на 95% води менше в порівнянні з традиційними методами.
За даними Світового банку, близько 37% суші Землі використовується зараз під потреби сільського господарства, проте чверть цих земель вже прийшла в непридатність через ерозії, кліматичні проблеми або інші антропогенні фактори.
Вертикальні ферми, які з’являються по всьому світу, здатні виробляти сотні тонн зелені в рік, займаючи набагато менше площі, ніж звичайні грядки в оранжереях.
Тайванська компанія YesHealth Group, володар довгого списку проєктів вертикального фермерства, в партнерстві з Nordic Harvest, датським стартапом, який вже побудував найбільшу вертикальну ферму в Китаї, разом запустили новий проєкт в Данії.
«Ми пропонуємо більш стійкий спосіб виробництва їжі цілий рік, на місці, не шкодячи природі, — сказав засновник Nordic Harvest Андерс Ріман. — Ми повертаємо виробництво їжі назад у міста, де тепер можна вирощувати зелень на набагато меншій площі, оптимізувавши простір у висоту».
Ідея не те щоб нова — такі ферми будують вже майже десять років. Спочатку вони з’явилися в Азії, потім в Штатах, а потім стали виникати і в Європі.
Датська споруда — це зал площею 7000 кв. метрів з 14 ярусами алюмінієвих ящиків, що йдуть під стелю. Все автоматизовано — за рослинами доглядають роботи. А щоб уникнути порушення умов виробництва зал більшу частину часу герметично закритий.
Витрати води при цьому знижуються на 90-95% в порівнянні з традиційними методами. Рослинам не потрібні штучні добрива, пестициди або інші токсичні речовини. У першій половині наступного року очікується урожай близько 200 тонн, але до кінця 2021 ферма повинна вийти на 1000 тонн продукції на рік.
Джерело: propozitsiya.com