Жителі села на Одещині заявляють про зловживання з боку фермера, який засіяв їхню землю

У селі Ганно-Покровка Березівського району Одеської області (Коноплянська ОТГ) стався конфлікт між фермером і жителями села, які отримали по 2 га земельних ділянок на полі, яке він обробляє, розповіла одна з потерпілих Тетяна Андрущенко.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на censor.net.

Рішення про надання землі у власність селянам Катериноплатонівська сільрада ухвалила в листопаді минулого року — напередодні входження Ганно-Покровки в іншу ОТГ — Коноплянську. В цілому було задоволено близько 200 заяв на отримання 2 га землі для ведення особистого господарства.

24 березня жителі села отримали виписки з держреєстру про реєстрацію права власності.

«Орендар, який до цього обробляв цю землю, засіяв її. У нього нібито є договір із сільською радою, хоча він ніде не зареєстрований — адже всі кадастрові номери особисто на власниках ділянок. І нам вони ніякого договору навіть не показали. Він не домовився з нами і договір оренди не підписав. Сільрада все виправдовує тим, що фермер нібито сплатив до бюджету громади 100 тисяч гривень.
Однак коли ми в листопаді отримали кадастрові номери, і фермер, і сільський голова про це знали. На якій підставі вони могли закласти в бюджет цю суму, ігноруючи необхідність підписати з нами договір? У лютому сільрада видала нам технічну документацію, особисто я тільки заплатила 5 тисяч за виготовлення техдокументації. То на якій підставі фермер засіяв нашу землю? Серед постраждалих людей — дві сім’ї з лежачими дітьми, що мають діагноз ДЦП», — розповіла Андрощук.

На запит жителів села в Держгеокадастрі відповіли, що будуть розбиратися.

Андрощук нарікає, що сільрада не затверджує технічну документацію і також висловлює претензії фермеру з приводу відсутності компенсації з його боку: «Земель запасу немає, землю завжди хтось обробляє. І ті фермери, які обробляють ділянки, на які були заяви, самі знаходили людей і казали: «Я вам зроблю документи, все буду відшкодовувати». Так зробили фермери, які реально хочуть допомагати людям і взаємодіяти з громадою. А це один кричущий випадок із фермером Німичем».

Голова Коноплянської ОТГ Олександр Волошин пояснив ситуацію зі своєї точки зору: «Перед приєднанням Катериноплатонівська сільрада ухвалила рішення про роздачу 600 га землі. Нас не поставили до відома. Деякі земельні ділянки перебували в тимчасовій оренді. Таким чином, після приєднання ми, коли отримали списки, то включили дохід від них до бюджету. Ми не знали про те, що ці ділянки були роздані людям по 2 гектари. Коли вони почали звертатися, щоб ми затверджували технічну документацію на підставі виписок, то ми їх затвердили відповідно до закону. Але я їх просив, що, оскільки земельна ділянка підготовлена і фермер зазнає певних збитків, то нехай він цього року збере врожай, а далі селяни можуть використовувати свої ділянки на свій розсуд. Я їм пропоную, щоб вони не платили земельний податок цього року».

На запитання, чому поля були засіяні в травні, якщо про їх належність стало відомо як мінімум у лютому, коли були отримані виписки з Держгеокадастру, Волошин сказав: «Розумієте, землю потрібно підготувати, внести добрива. Не можна просто загнати сівалку».

За його словами, в ідеалі має бути домовленість між фермером і жителями села: «Я чув їхню сторону, чув сторону фермера — у кожного своя правда. До компромісу, на жаль, не можуть дійти».

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *