Коли продавець землі може скористатися «пільгою» зі сплати податків

Після відкриття ринку землі власники ділянок, які хочуть продати свої наділи, повинні сплатити 5% ПДФО та 1,5% військового збору. Та в окремих випадках працюватиме звільнення від сплати податків, зазначила юристка Андріана Мартинів.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на finance.

Законом визначено, що після відкриття ринку землі ціна ділянки не може бути нижчою за розмір її нормативної грошової оцінки (НГО). Втім, в пакеті документів подається також й експертна оцінка земельної ділянки.

Експертка зауважила, що податки сплачуються від ціни продажу, а якщо така ціна є нижчою, ніж експертна оцінка, то базою до оподаткування буде саме вартість землі, що зазначена в такій оцінці.

На першому етапі ринку угоди укладатимуться між фізичними особами, тому податкові зобов’язання сплачує той, хто отримує дохід — продавець. Водночас можна припустити, що в окремих випадках продавці будуть прохати в потенційних покупців компенсувати такі витрати.

На товарну землю пільга не розповсюджується, тому за умов продажу ділянки із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва слід сплатити 5% ПДФО (податок на доходи з фізичних осіб) та 1,5% ВЗ (військового збору). Якщо ж продаватиметься ділянка для ведення особистого селянського господарства або ж для ведення фермерського господарства чи для ведення садівництва, то дохід від продажу таких ділянок може не оподатковуватися.

При цьому мають виконуватися такі умови: власник вперше продає землю протягом року і є її власником не менше 3 років. Якщо людина успадкувала ділянку, вимога щодо трьох років не застосовується.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *