Фермери в Запорізькій області змушені знищувати урожай черешні та викорчовувати плодові дерева. Причиною стали важкі погодні умови та економічний фактор, розповіла фермерка, орендарка саду в Запорізькій області Галина Дрюцька.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на news.obozrevatel.com.
«Територія мого саду — 112 гектарів, з яких 50 гектарів я просто була змушена знищити, викорчувати, перепрофілювати тільки з тієї причини, що неможливо було збути, реалізувати продукцію», — повідомила вона.
За словами підприємиці, поточного сезону склалися несприятливі умови — і погодні, і ринкові.
«Основна проблема цього року — погані погодні умови. З 30 днів для збору врожаю без дощу були тільки 3 дні. А це погана якість черешні, гниль, незважаючи на неодноразові обробки», — пояснила вона.
Ще одна велика проблема фермерів — перенасиченість ринку.
«На ринках щодня 150 тонн черешні, Україна таку кількість не з’їдає», — говорить фермерка.
У цьому контексті Дрюцька розповіла, що в розпал сезону черешні в Україні продовжують імпортувати цю ягоду з інших країн.
«Мене дуже дивує і обурює політика нашої держави. В Україні вирощується величезна кількість черешні, але коли ми приїжджаємо до Харкова, то бачимо черешню з Узбекистану, з Придністров’я, з Казахстану, яка просто заповнює ринки. Нам свою дівати нікуди, а тут у нас ще й іноземна черешня», — обурилася фермерка.
У цьому контексті вона додала, що для українських аграріїв зарубіжні ринки закриті: «Нас не пускають нікуди. Ми реалізувати черешню ніяк не можемо».
Фермерка заявила, що уряду варто було б закривати імпорт сезонних ягід, коли їхній сезон розпочинається в Україні.
«Якщо в лютому немає черешні, будь ласка, завозьте її з Іспанії, з Туреччини. Але коли починається наша з 20-х чисел травня — закрийте все, дайте нам можливість реалізувати. А ще краще — відкрийте нам кордони для реалізації сільгосппродукції».
Джерело: propozitsiya.com