Вчені з США з’ясували, що під час посухи винограду не потрібний надмірний полив. Як поливати виноград в засушливий період.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ukr.media.
Значно менше води в посушливий період потрібно винограду, щоб нормально розвиватися і плодоносити, без шкоди для врожайності або якості, з’ясували вчені Каліфорнійського університету в Девісі.
Дослідження проливає світло на те, як виноградарі можуть пом’якшити наслідки посухи. Це особливо актуально в той час, коли Каліфорнія відчуває гостру нестачу води.
Результати дослідження показують, що виноградарі можуть використовувати 50% зрошувальної води, що зазвичай використовуються виноградними культурами, без шкоди для смаку, кольору і вмісту цукру.
За словами провідного автора дослідження Каана Куртурала, професора виноградарства, «це важливе відкриття», бо виробники зможуть використовувати цю інформацію для планування наступного вегетаційного періоду.
«Всі турбуються про те, що станеться в наступному році», — заявив Куртурал.
Вчені вивчали якість іригації і якість винограду каберне совіньон на дослідному винограднику в долині Напа протягом двох вегетаційних сезонів: дощового у 2019 році і сильно посушливого у 2020 році.
Дослідники зосередилися на евапотранспіраціі сільськогосподарських культур, тобто кількості води, втраченої в атмосферу з системи виноградників, в залежності від розміру крони. Щотижневі тести використовували зрошення для заміни 25%, 50% і 100% того, що було втрачено культурою через евапотранспірації.
Дослідники виявили, що заміна 50% води була найбільш корисною для збереження смакового профілю і врожайності винограду. Рівень симбіотичних арбускулярних мікоризних грибів, які допомагають виноградним лозам долати стреси, такі як дефіцит води, також не був порушений.
На думку Куртурала, більшість червоних сортів винограду будуть реагувати на зменшення поливу аналогічним чином.
Джерело: propozitsiya.com