З метою збільшення споживання їжі на рослинній основі, у США створюють все більше напоїв на основі різноманітних рослинних білків. “Все більше споживачів стають вегетаріанцями або веганами або звертаються до рослинних продуктів щоб зміцнити своє здоров’я”, – сказала Лу Енн Вільямс, директор з інновацій компанії Innova Market Insights, Нідерланди. Про це пише propozitsiya.com.
Щоб задовільнити попит у цій сфері, спеціалісти багато працюють над розробкою нових продуктів на рослинній основі. Зазвичай, найкращий кінцевий результат дає використання білків не однієї рослини, а суміші рослин:
Чиказька компанія Spinning Wheel Brands представила органічний молочний напій Hope & Sesame. Основою напою є ексклюзивний білковий концентрат з кунжуту і білка гороху, та містить 8 грамів білка на порцію.
Нещодавно вийшла на ринок компанія Califia Farms з Лос-Анджелесу, що створила вівсяні напої Übermilk. Одна порція містить 8 грамів рослинного білка з гороху, вівса і насіння соняшнику. Це суміш, що забезпечує всі 8 незамінних амінокислот.
Компанія PLT Health Solutions у червні 2018 року випустила білковий концентрат на основі нуту. Продукт розроблений для того, щоб забезпечити промисловість напоїв таким рослинним білком, який наближається за своїми якостями до молочного білка.
Співробітники компанії PLT Health Solutions розповіли про переваги та тонкощі виробництва свого продукту.
«Те, що частинки білка нуту у нашому продукті дуже маленькі і гладкі, дає суттєві переваги, коли мова йде про розробку напоїв», – сказав пан Стагг. «У напоях такий розмір частинок підвищує розчинення і суспензію інгредієнта в рідинах і знижує седиментацію, що є загальною проблемою для рослинних білків, зокрема, у напоях з низьким рН. Унікальна гладкість частинок також сприяє поліпшенню текстури та відчуття смаку у напоях. Ми використовували білок нуту в поєднанні з іншими білковими інгредієнтами, зокрема, білком гороху – для поліпшення загального смаку рецептури», – сказав він. «Це дає змогу зменшити потребу в підсолоджувачах або засобах маскування, забезпечуючи більш здоровий продукт і чисту етикетку».
«Білок гороху не завжди однаковий, іноді складно досягнути стабільного якісного смаку, але наш білок гороху дуже відрізняється від інших виробників», сказала пані Мачен, співробітник компанїі. – «Ми отримуємо його з сортів насіння жовтого гороху, спеціально відібраних для мінімізації негативного смаку, який часто приписують бобовим. Крім того, він обробляється без використання гексанів для отримання найкращого смаку”.
Білок гороху містить всі незамінні амінокислоти, але він не є повноцінним білком, тому для компенсації, виробники зазвичай змішують білок гороху з іншими білковими інгредієнтами, такими як рис, нут, соя або гарбуз.
І все ж таки, поки що соя залишається найбільш популярним рослинним білком, та використовується як окремо, так і в комбінації з іншими компонентами.
Соєвий білок за характеристиками якості білків найближчий до молочних продуктів. Це означає, що він містить всі незамінні амінокислоти в найкращому співвідношенні для організму людини.
Джерело: propozitsiya.com