Аналітики звернули увагу на цікаву особливість ринку України – останнім часом у зимовий період вподобання споживачів країни різко змінюються на користь фрукта, що набуває все більшої популярності, яким є мандарин. Взимку 2023/24 років, наприклад, обсяги споживання мандарина в листопаді-лютому впевнено перевищували обсяги споживання банана, який є багаторічним лідером серед усіх фруктів за обсягом імпорту за рік. Причому в грудні 2023 року споживання мандарина одразу вдвічі перевищило споживання банана.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
Однак не варто забувати й про місцеві фрукти. За оцінками Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у зимовий період в Україні споживається у свіжому вигляді близько 40-45 тис. тонн свіжого яблука щомісяця.
«Споживання яблука має менш виражену сезонність, ніж споживання мандарина. Воно перебуває, за моїми оцінками, на максимально високому рівні в жовтні та листопаді, після чого дещо знижується в грудні-лютому через зростання конкуренції з боку цитрусових фруктів. У березні-травні яблуко має максимальний попит, проте пропозиція якісного яблука в цей період часто знижується, а ціни зростають. Якщо ж пропозиція достатня і ціни доступні, то в березні-травні споживання яблука може знову зрости стосовно зимових місяців. У другій половині травня, з появою на ринку овочів, фруктів і ягід нового врожаю, споживання яблука починає падати й знижується до середини-кінця серпня», – пояснює Андрій Ярмак.
Що ж стосується інших місцевих фруктів, то воно перебуває на дуже низькому рівні. Груша не входить до числа найбільш споживаних у країні фруктів, хоча перспективи зростання споживання у неї є, а садівники в Україні поступово нарощують площі цих фруктів.
Таким чином яблуко, як і раніше, залишається зимовим фруктом №1 в Україні, хоча в грудні споживання мандарина вже досить близько наближається до яблука за обсягом. За зимові місяці споживання яблука приблизно в півтора раза перевищує обсяги споживання мандарина. Загалом за рік яблуко також випереджає банан за обсягом внутрішнього споживання.
На другому місці перебуває вже згаданий раніше мандарин із танжерином. Цих фруктів взимку українці споживають на 40-45% більше, ніж бананів. Головним і майже ексклюзивним постачальником мандарина на ринок України цього сезону є Туреччина, на яку припадає 85% усіх поставок цих фруктів у країну. Серед великих постачальників мандарина в Україну також Єгипет, Греція, Пакистан та Іспанія.
Банан посідає третє місце в рейтингу переваг споживачів України взимку. Основний обсяг бананів в Україну, традиційно, поставляється з Еквадору. Вони, своєю чергою, випереджають апельсини за обсягом споживання на 75-80%.
Апельсин – четвертий за популярністю взимку фрукт серед українців. Його імпортується на 60-65% більше, ніж клементина. Основні постачальники апельсина в Україну – це Туреччина та Єгипет. Іспанія та Греція також експортують в Україну значні обсяги цих цитрусових.
Клементин замикає п’ятірку популярних зимових фруктів, хоча більшість українських споживачів не відрізняють клементин і мандарин. Вони дійсно є близькими за характеристиками та належать до категорії «цитрусових, що легко чистяться». До речі, тут постачальники дещо інші – Туреччина лише п’ята, а лідери – це Греція, Італія та Іспанія. Також багато клементина в Україну постачає Албанія.
Якщо віднести клементин до тієї ж категорії, що й мандарин, то разом вони в грудні можуть за обсягом споживання цілком конкурувати в Україні з яблуком.
Серед інших популярних зимових фруктів в Україні за обсягом споживання можна виділити також: грейпфрути, лимони, хурму, гранати, ківі, авокадо та столовий виноград. Усі ці фрукти переважно імпортуються з інших країн.
Джерело: propozitsiya.com