Полуниця або суниця садова – королева фруктів за обсягами виробництва та впізнаваності. Полуниця тримається в ціні, цей рік буде не простим, так що вартість буде високою. Точно оцінити обсяги виробництва в Україні складно через велику кількість приватних господарств, але країна повинна виробляти раз в 5-6 більше полуниці, хоча б з точки зору диверсифікації. Про це розповів Петро Мисливий, генеральний директор ТОВ «Аграна Фрут», Україна на міжнародній конференції S-Fruit Transformations. Soft and Stone Fruits, передає propozitsiya.com.
ТОП-3 виробників полуниці в світі:
- Китай довгий час залишається лідером в обсязі вирощеної полуниці. При цьому обсяг експорту постійно зменшується. 28% загальносвітового обсягу виробництва полуниці (3,1 млн т) належить КНР, і тільки 2% (74 тис. т) експортуються, причому весь експорт – це заморожена ягода.
- США – 12% (1,37 млн т), з них 3% – експорт замороженої ягоди. Імпортують американську полуницю не так багато країн – наприклад, Австралія чи Японія, де готові платити високу ціну.
- Мексика – 4% (459 тис. т) виробництва, 21% – експорту (98 тис. т).
До вісімки виробників також входять: Туреччина, Іспанія, Єгипет, Польща, Марокко. Загальносвітовий обсяг виробництва полуниці становить 11 млн т.
Польща вирощує 203 тис. т, з них 57% йдуть за кордон в замороженому вигляді. Це найбільший показник з експорту. «Іспанію потрібно виділити як експортера свіжої ягоди в Західну Європу. От Єгипту багато хто очікував побачити велику цифру, але ринок там тільки формуються, ця країна займає 3% глобального виробництва з них 8% поставляється за кордон», – додав Петро Мисливий.
Багато хто чекає, що з Марокко варто очікувати поставок полуниці за хорошою ціною та хорошої якості. Характерно, що для всіх країн-лідерів обсяг вирощуваної полуниці встановився на максимально можливому або близькому до цього. «При цьому ринок споживання полуниці росте, очевидно, що джерелом ягоди повинні ставати інші країни. Багато компаній, для яких полуниця є серйозною статтею доходу, будуть шукати інші країни для поставок ягоди. Є проекти з вирощування полуниці в Африці, Центральній Азії. Це пов’язано з тим, що не так багато місць на Землі, де можна вирощувати полуницю за прийнятною ціною», – пояснив спікер.
Ціна на полуницю знаходиться під великим тиском ринку замороженої ягоди. Полуниця у великій кількості споживається в свіжому, не переробленому вигляді. Континентальні сорти, вирощені в Польщі, в Україні мають потрібні для переробників властивостями (смак, аромат). «У нас є природна монополія – можливість отримати ті якості, які цінують партнери, які виробляють йогурти та інші продукти з полуницею. У нас ягоди мають високий brix (показник солодкості) 13 і навіть 14 – це істотно вище, ніж в Іспанії. Тому ми можемо шукати дорогі ринки збуту», – вважає Петро Мисливий. Фактор, що лімітує розвиток ринку садової суниці – труднощі зі збором ягоди.
Світлана Радченко
Джерело: propozitsiya.com