Підвищення податків доцільне лише до кінця війни, – Денис Марчук

Всеукраїнська Аграрна Рада висловила свою позицію щодо нових податкових ініціатив, запропонованих Міністерством фінансів, та наголосила на важливості реформування митниці й податкової системи.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ВАР

Заступник голови ВАР Денис Марчук під час інтерв’ю на каналі “Інтервізор” детально розповів про виклики, з якими стикнуться аграрії в зв’язку з новими податками.

«Зараз дуже активно в бізнес-спільнотах різного напрямку обговорюються ініціативи Мінфіну щодо запровадження нових податків на підтримку ЗСУ. Зрозуміло, що в умовах війни для бізнесу, який виживає, зростання оподаткування є надважким. У ВАР проаналізували ці податки для товаровиробників і провели робочу групу з Комітетом податкової та митної політики, де висловили свої зауваження і сформували перелік питань для держави. Однією з ключових позицій ВАР є зменшення державних витрат. Якщо уряд планує збільшити державний бюджет на 130 мільярдів гривень за рахунок бізнесу, то частину цих коштів варто було б зекономити через скорочення неефективних видатків. Наприклад, можна було б зменшити витрати на 62,5 мільярди гривень, усунувши корупційні “сірі” схеми та “темний” бізнес»,– пояснив Денис Марчук.

ВАР наголошує на необхідності реформування митниці та податкових структур.

«Ми говоримо також про реформування митниці і податкових структур, тому що в умовах, коли буде посилено вплив і адміністрування для бізнесу, і за цим будуть наглядати, відверто кажучи, структури, до яких немає довіри, тоді ми стоїмо перед питанням: чи ці реформи з відбиранням коштів у бізнесу коли-небудь закінчаться? Має бути чітка звітність, куди держава спрямовує кошти. Тому це теж на порядку денному реформування», – зазначив Денис Марчук.

Підняття податків доцільне лише до кінця війни.

«В законопроєкті прописано, що податки підніматимуться на період реформування ЗСУ. Але слід розуміти, що Збройні сили України реформуються з початку війни, тобто вже 10 років, з 2014 року. Ми розуміємо, що навіть після закінчення війни, маючи поруч країну-агресора, яка в будь-який час може знову атакувати Україну, Збройні сили реформувати потрібно. Отже, кошти потрібні будуть і ми повинні розуміти, що бізнес чітко має бути укладений у формат правил», – підкреслив заступник голови ВАР.

У товаровиробників викликають занепокоєння пропозиції щодо оподаткування з обороту компаній у розмірі 1%.

«Оподаткування з обороту компаній у розмірі 1% – це значні кошти, і це є несправедливим, особливо якщо враховувати, що оборот може бути великий, а заробіток компанії – несуттєвий. Ми вважаємо, і це підтримують багато інших бізнесів, що краще цей податок “перерахувати” в ПДВ, що в принципі на сьогоднішній день знаходить підтримку, в тому числі і в Комітеті податкової та митної політики», – заявив Денис Марчук.

У ВАР також підкреслюють важливість продовження реформи меліорації.

«Закон про об’єднання водокористувачів, який ми відстоювали, вже діє протягом кількох років. Однак процес передачі меліоративних систем від Мінекології до Міністерства аграрної політики гальмується. Багато регіонів вже активно долучилися до цього процесу, але бюрократичні перепони з боку Мінекології затримують передачу меліоративних систем. З огляду на зміни клімату та потребу у розвитку зрошення, ВАР закликає до швидшого реформування цього сектора», – підсумував заступник голови ВАР.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *