Ціни на молочну сировину пішли вгору

Закупівельні ціни сирого молока у липні рушили вгору. Якщо у перших числах липня спостерігалися лише точкові зміни, то з середини місяця відбувається масове подорожчання сировини.

Про це повідомляє «Інфагро».

Порівняно з червнем вартість молока сільгосппідприємств у липні зросла в середньому до рівня 13,9 грн/кг без ПДВ (+22% до липня 2023 року). Середня ціна молока, що виробляється в господарствах населення, підвищилася до 8,6 грн/кг (+14% до липня 2023 року). Актуальний діапазон заготівельних цін для молока сільгосппідприємств наприкінці місяця переважно складав 12,8-14,6 грн/кг без ПДВ. Вартість сирого молока, виробленого в господарствах населення, в основному знаходилась у діапазоні 8,0-9,5 грн/кг без ПДВ.

«Спека завдала як прямої, так і опосередкованої шкоди галузі, погіршився довгостроковий прогноз виробництва сирого молока. Теплові удари скоротили надої корів на 20-25% відносно травневих піків, відновлення тварин може тривати від декількох місяців до пів року. Ще більш тривалим буде вплив на кормову базу, адже посуха не тільки сприяла росту ринкових цін концентрованих кормів, але й погіршила якісний стан основних кормів нового врожаю», — пояснюють аналітики.

Загальна цифра виробництва молока всіма категоріями виробників за перше півріччя склала 3,5 млн т, що на 2,2% нижче аналогічного періоду 2023 року. Виробництво молока сільгосппідприємствами у першому півріччі на 5,7% вище, ніж в аналогічний період минулого року (1,5 млн т).

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *