У березні 2019 року Індекс цін на продовольчі товари* ФАО (ІЦПФ) залишався на стабільному рівні: його середнє значення склало майже 167 пунктів та як і раніше близько до максимального рівня серпня 2018 року. Різке зростання цін на молочну продукцію та незначне зростання цін на м’ясо були компенсовані зниженням котирувань на зернові, масла і цукор. В результаті середнє значення ІЦПФ практично не змінилося в порівнянні з лютим, при цьому воно виявилося на 3,6 відсотка нижче, ніж за той же період минулого року. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-центр ФАО.
У березні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 164,8 пункту, що на 2,2 відсотка (3,7 пункту) нижче лютневого показника, і практично зрівнялося з рівнем березня 2018 року. Серед основних зернових культур найзначніше знизилися ціни на пшеницю, що пов’язано з наявністю великих експортних запасів і слабким попитом, особливо на американську пшеницю, а також в цілому сприятливими видами на врожай цього року. Крім того, знизилися ціни на кукурудзу: цьому сприяла як наявність значних експортних запасів, так і прогнозований багатий врожай в Аргентині. Міжнародні ціни на рис в березні виросли незначно: зростання попиту на японські і низькосортні індійські сорти було частково знівельоване слабким попитом на рис нового врожаю в цілому.
У березні середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО склало 127,6 пункту, що на 5,9 пункту (4,4 відсотка) нижче показника минулого місяця і в основному пояснюється зниженням цін на пальмову, соєву та рапсову олії. Після трьох місяців зростання поспіль міжнародні ціни на пальмове масло в березні пішли вниз внаслідок очікуваного слабкого імпортного попиту і збільшення запасів в основних країнах-виробниках. Котирування соєвого масла також знизилися, оскільки сприятлива кон’юнктура, що склалася, призвела до збільшення обсягів виробництва в Сполучених Штатах, в той же час ціни на рапсову олію досягли мінімального рівня за останні 11 місяців внаслідок збільшення запасів ріпаку в Канаді і сприятливих видів на урожай в Чорноморському регіоні.
«Середнє значення Індексу цін на м’ясо* ФАО в березні склало 162,5 пункту, що незначно (0,6 пункту або 0,4 відсотка) вище його переглянутого лютневого рівня; таким чином, зберігається тенденція до помірних коливань цін на дану продукцію. Незважаючи на збільшення пропозиції з боку основних постачальників, котирування свинини, яловичини і м’яса птиці в березні кілька зміцніли, що пояснюється різким зростанням імпортного попиту, особливо в Китаї. Разом з тим ціни на баранину продовжили зниження третій місяць поспіль внаслідок наявності значної експортної пропозиції в Океанії.
Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО продовжило збільшуватися третій місяць поспіль і в березні досягло 204,3 пункту, що на 11,9 пункту (6,2 відсотка) вище лютневого рівня. Міжнародні ціни на вершкове масло, незбиране сухе молоко і сир в березні виросли: цьому сприяв високий імпортний попит в очікуванні зниження експортного пропозиції з боку Океанії внаслідок сезонного зниження обсягів виробництва молока. У той же час ціни на знежирене сухе молоко дещо знизилися в порівнянні з високими рівнями лютого, що пов’язано з уповільненням попиту на поточні поставки.
Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО в березні 2019 року склало 180,4 пункту, що на 3,8 пункту (2,1 відсотка) нижче від рівня лютого 2019 року. Дане зниження пов’язане з більш високим, ніж очікувалося раніше, урожаєм в основних країнах-виробниках. За прогнозами, Індія потіснить Бразилію в якості найбільшого виробника цукру в світі: згідно з останніми оцінками в період з жовтня 2018 року по січень 2019 року обсяги виробництва зросли на 8 відсотків у порівнянні з тим же періодом попереднього сільськогосподарського сезону. Крім того, додатковий знижувальний тиск на світові ціни на цукор надало ослаблення обмінного курсу бразильського реала.
*На відміну від інших груп товарів, більшість цін, використовуваних при розрахунку Індексу цін на м’ясо ФАО, було невідомо на момент підрахунку і опублікування Індексу продовольчих цін ФАО; тому вартісне значення Індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін. Іноді це вимагає суттєвого коригування остаточного значення Індексу цін на м’ясо ФАО, що в свою чергу може впливати на Індекс продовольчих цін ФАО.
Джерело: propozitsiya.com