Через неврожай та падіння доходів населення цьогорічний салат Олів’є обійдеться українцям дорожче, розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на unian. «Салат Олів’є не описує повністю всю продовольчу корзину українців. Він бере сегмент, який в дійсності виріс достатньо серйозно. У нас із вами овочі виросли, Держкомстат говорить, на 70% в середньому», – сказав Пендзин. За його словами, цьогорічний врожай в Україні виявився набагато гіршим, ніж у 2023 році через посуху та аномальну спеку, що й викликало зростання цін на овочі в середньому на 70%. Крім того, падіння реальних доходів населення змусило багатьох українців економити на харчах. Згідно опитування центру Разумкова, мінімум 44% людей визнають, що купують продукти гіршої якості. При цьому 15% опитаних відмовилися відповісти. Тому експерт додає, що реальна цифра може сягати 60%. «Це означає, що середній клас, який раніше мав можливість купляти м’ясо, рибу, тобто дорогий сегмент продовольчої корзинки, раптом почав переходити на більш дешевий сегмент», – сказав він. Тому в так званому дешевому сегменті продуктів харчування, окрім зменшення пропозиції, ще й виріс попит. Таким чином, зниження пропозиції картоплі та інших овочів, поряд із зростанням попиту на більш дешевий сегмент продуктів, спричинили значне підвищення цін.
Джерело: propozitsiya.com