Ціна на цукор в Україні зросла: що відбувається на ринку

Від середини лютого оптова ціна на цукор в Україні зросла на 16% і нині становить 26 гривень за кілограм без ПДВ. Виробники очікують подальшого здорожчання, що вплине і на роздрібні ціни в магазинах.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на РБК-Україна.

Головні причини зростання цін – сезонний фактор і активний експорт, пояснює аналітик аграрних ринків об’єднання «ПУСК» Олексій Тартаківський.  

«Заводи припинили виробництво цукру ще в грудні, а пропозиція на ринку поступово зменшується. Водночас відкрився експортний канал у ЄС, що також підштовхує ціни вгору», – розповів експерт.  

Україна почала експортувати цукор до Євросоюзу з 1 січня 2025 року після того, як у 2024 році використала річну квоту за пів року. 

«Поява ще одного ринку збуту впливає на попит і ціну», – зазначає Тартаківський.  

Однак у ЄС зростає невдоволення місцевих виробників через конкуренцію з українським цукром. За даними агентства Reuters, Єврокомісія може обмежити його імпорт.  

За словами аналітика, подорожчання оптового цукру призведе до підвищення роздрібних цін. 

«Якщо росте опт, то з певним запізненням зростає і роздріб», – пояснює він.  

За даними Держстату, в лютому 2025 року ціни на продукти в Україні зросли на 15,2% у порівнянні з минулим роком, а цукор подорожчав на 4,3%.  

Виробництво цукру в Україні у 2024 році склало 1,8 млн тонн, з яких 900 тисяч тонн пішло на експорт.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *