За прогнозами НАЦУ «Укрцукор», в наступному виробничому сезоні працюватиме 34-35 цукрових підприємств, порівняно з 42, які працювали в цьому сезоні. Виробництво цукру, відповідно, також знизиться на 23-29% до 1,3-1,4 млн т. Про це пише propozitsiya.com.
«Ми вже бачимо скорочення посівних площ під цукровими буряками в поточному році і, безумовно, це матиме «відбиток» уже восени, коли запуститься значно менше цукрових заводів, ніж в сезоні 2018/19 рр. За нашими оцінками, цукроварінням будуть займатися 34-35 підприємств, в той час, як в поточному сезоні працювало 42», – прокоментувала заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило.
Враховуючи зменшення посівних площ та кількості працюючих заводів, спричинене світовим профіцитом цукру, прогнозується і значне скорочення виробництва цукру та підвищення цін.
«Декількарічний світовий профіцит не найкращим чином позначився на стані виробництва цукру в Україні. Надлишковий цукор «тиснув» на ціни і опускав їх все нижче і нижче, далеко за межу беззбитковості виробництва, «вимиваючи» всі фінансові резерви виробників, як у світі, так і в Україні. На даний момент доволі тяжко прогнозувати урожайність та цукристість буряків, посів яких практично завершений, проте, можемо припустити, що цукру восени буде наварено на 23-29% менше – 1,3-1,4 млн т – це найнижчий обсяг виробництва із 2013 р», – пояснює Бутило.
За її словами, ситуація в Україні ускладнювалась ще втратою частини території, а, отже, частини внутрішнього ринку, зростанням цін на ресурси виробництва та постійними логістичними проблемами.
Нагадаємо, за оцінками НАЦУ «Укрцукор» посівні площі під цукровими буряками в поточному сезоні складуть 205-210 тис. га, що на 25% менше ніж минулого року.
Джерело: propozitsiya.com