10 червня набирає чинності новий держстандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови». Про це нагадав учасникам семінару «Оновлені вимоги до зерна пшениці», що пройшов 5 червня в Києві в рамках виставки «Агро 2019», один з розробників нового стандарту, зав. лабораторією методів збереження та стандартизації зерна Інституту зернових культур НААН України, доктор с.-г. наук Микола Кирпа, пише propozitsiya.com.
Ініціаторами оновлення стандарту виступили низка громадських організацій сільгоспвиробників (Українська зернова асоціація, Українська аграрна конфедерація, борошномелів та пекарів, ТОВ «Нібулон», Європейська бізнес асоціація та Американська торгова палата в Україні).
Микола Кирпа розповів, що основними новаціями нещодавно розробленого стандарту на пшеницю є скорочення кількості класів з 6 до 4, та посилення вимог щодо рівня зараженості клопом-черепашкою і сажковими хворобами. Так, для зерна 1 класу рекомендується рівень пошкодження клопом-черепашкою не більше 1%, 2 і 3 класу – не більше 2%. А за кількості спор сажкових грибів більше 100 шт. на зернину пшениця вважається нестандартною.
Також посилено вимоги до зерна по низці інших параметрів. Так, мінімальний показник натури для 1 класу підвищено з 760 до 775 г/л і для 2 класу – з 740 до 750 г/л. Максимальний вміст сміттєвої домішки для 4 класу знижено з 5 до 3%, зокрема, гальки, шлаку й руди разом – з 1 до 0,15%. Показник якості клейковини для 3 класу урівняно з вимогами до 1 і 2 класів (45-100 од.). А мінімальний показник числа падіння підвищено з зі 180 до 220 с для 2 класу і зі 150 до 180 с для 3 класу.
Богдан Малиновський, [email protected]
Джерело: propozitsiya.com