Врожай плодів та ягід в Україні в поточному сезоні може скоротитися на чверть у порівнянні з попереднім через несприятливі погодні умови, вважає голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна».
“Майбутній сезон однозначно стане менш врожайним в порівнянні з попереднім. Ми можемо побачити на чверть зниження виробництва в промислових господарствах, кісточкових та ягідних культур, які традиційно вирощуються в Україні. Виробники скаржаться на дощову весну, посушливе літо, за рахунок швидких перепадів температур – град. Попереду ще два місяці, які за рахунок погодних умов будуть, як лотерея, для виробників зерняткових культур”, – повідомив він на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна”.
За словами Крошки, врожай яблук в Україні в поточному сезоні від промислових виробників може скоротитися на 30%.
“Якщо в 2018 році ми збирали 655 тис. тон яблук різної якості та різних сортів, то сьогодні загальний вал ми очікуємо на рівні 460 тис. тон, що однозначно матиме вплив на весь ринок та виробництво продуктів, які є похідними, зокрема” , – вказав глава асоціації.
У 2018 році промисловці зібрали 45 тис. тон кісточкових культур, в цьому році врожай може скласти близько 38 тис. тон.
“Ми очікуємо падіння виробництва традиційних ягідних культур в Україні через погодно-кліматичні умови з 26 тис. тон до 23 тис. тон. Поряд з цим за рахунок вступу в плодоношення істотних площ лохини обсяги виробництва цієї культури будуть збільшені. У минулому році ми зібрали близько 3 тис. тон цієї культури, в цьому році вийдемо на 4 тис. тон, що для українського ринку значно, та прогнозуємо, що за підсумками майбутнього маркетингового року вийдемо на зростання експорту”, – сказав Крошка.
Він зазначив, що логічним на цьому тлі буде зростання цін на весь асортимент виробленої в Україні плодово-ягідної продукції. Найбільш відчутним може стати зростання ціни на яблука, при цьому ціна на лохину може залишатися стабільною або навіть знизитися. У той же час залишається невідомим співвідношення високої та низького якості зібраного врожаю плодово-ягідних культур в структурі виробництва.
Крошка також повідомив, що в сезоні 2018/2019 експорт Україною яблук виріс в 1,6 рази – до 55,6 тис. тон за рахунок попиту на українське яблуко, в той же час груш – скоротився в 1,7 рази, до 434 тон.
Україна збільшила експорт волоського горіха за цей період на 45% – до 48,5 тис. тон і цей показник продовжить зростання завдяки вступу в плодоношення горіха, площі під яким розширюються з року в рік.
Як зазначив глава асоціації, на скорочення експорту кісточкових культур (вишні, черешні, сливи) впливає відсутність технологій з передпродажної підготовки продукції в частині охолодження, упаковки продукції. Крім того, експорт стримує нерозвинена логістика постачання свіжої продукції кісточкових культур.
“Ми маємо серйозне падіння з експорту сливи (з 8 тис. тон до 133 тон). Це пов’язано з тим, що основним ринком збуту для української сливи був ЄС, де в минулому сезоні місцеві виробники мали серйозні обсяги виробництва. Українські виробники не змогли конкурувати з європейськими та реалізовували сливу в основному на внутрішньому ринку”, -повідомив Крошка.
За його словами, експорт ягідних культур (суниця, малина, лохина) в сезоні 2018/2019 скоротився, що пов’язано з недостатнім забезпеченням до передпродажної підготовки для свіжих культур.
Джерело: propozitsiya.com