В Україні за підсумками першого півріччя 2019 року завезли агропродовольчої продукції на $2,8 млрд, що на $0,2 млрд (+7,5%) більше, ніж за 6 місяців 2018 року. Про це повідомили в прес-службі Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на delo.ua.
Основними постачальниками агропродукції в Україну традиційно виступають держави Європейського Союзу. На них припадає близько половини імпортних поставок. За I півріччя 2019 року в регіоні було закуплено сільгосппродукції на суму майже в $1,44 млрд.
Значно менші обсяги імпорту з інших регіонів світу. За січень-червень 2018 року українські компанії закупили харчів у партнерів з Азії – на $508 млн (17,8% в загальних обсягах закупівель), країн Латинської Америки – на $231 млн (8,1%) та Африканського континенту – на $148 млн (5,2%).
У рейтингу головних постачальників сільськогосподарської продукції на український ринок провідні місця займають:
Сумарно ці країни забезпечують трохи більше 50% вартості вітчизняного аграрного імпорту.
Характерною ознакою I півріччя 2019 року стало зростання вартості закупівель всіх ключових товарів, що імпортуються за винятком насіння олійних культур (в першу чергу соняшнику), зазначив експерт.
Значна частина закупівель зарубіжних продуктів харчування припадає на рибу, ракоподібних та молюсків. В імпорті продукції цієї товарної групи, який за 6 місяців поточного року склав $284 млн, переважає морожена риба. Її закупили на $174 млн.
Серед товарів – лідерів за обсягами закупівель – плоди, в основному цитрусові і банани, та горіхи. Їх імпорт в I півріччі склав $278 млн.
Насіння олійних культур, переважно соняшника, за січень-червень 2019 року імпортували на $231 млн.
Різних харчових продуктів, в тому числі екстрактів, концентратів, готових соусів і т.д., закупили за кордоном на $197 млн.
До інформації: за останні 10 років експорт агропродовольчої продукції з України зріс удвічі та досяг рекордної позначки в $18,6 млрд в 2018 році. У той час як імпорт залишався на рівні $5 млрд. Основою агропродовольчого експорту України є продукція рослинництва, яка в структурі займає 53% (в основному мова йде про кукурудзу та пшеницю), другою найбільшою категорією виступають жири та масла – 24% (соняшникова олія) , ще 16% припадає на готові продукти (жмих соєвий та соняшниковий), решта 7% – продукція тваринництва (м’ясо птиці, молочна продукція та мед).
Як відомо, в першому кварталі 2019 року зовнішньоторговельний оборот України склав $25,9 млрд, з яких $6,9 млрд (26,6%) – продукція агропромислового комплексу. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року зовнішньоторговельний обіг сільськогосподарської продукції збільшився на 18,4% (на $1,07 млрд) та експорту – на 22,5% (на $989,9 млн).
Джерело: propozitsiya.com