Цукровий буряк — провідна технічна культура України, яка досить вимоглива до тепла, світла та вологи. Раннє накопичення тепла, швидке прогрівання та підсихання грунту дозволило аграріям Черкаської області в ранні строки розпочати сівбу цукрових буряків. Про це повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань на своїй Фейсбук-сторінці. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-центр «УкрЦукор».
Проте у зв’язку з високою температурою грунту, частина запланованих площ виявилася недосіяною. Тому площа, засіяна в цьому році цією культурою, є найменшою за роки існування області — 8,4 тис. га.
Погодні умови початку вегетаційного періоду культури були цілком сприятливими для росту та розвитку, що підтверджено спостереженнями агрометеорологів на тестових полях області.
Проте, у зв’язку зі спекотною посушливою погодою червня, умови для росту кореня були вкрай несприятливими. Та й зволоження грунту швидко погіршилося до недостатніх значень. Але навіть за нетипово високих для червня температур та дефіциту опадів на більшості площ, за рахунок високої вологості повітря в денні години, відсутності інтенсивних суховіїв та тривалих рос, рослини відновлювали тургор в нічні та ранкові години і стан посівів утримувався на непоганому рівні.
Динаміка урожайності цукрового буряка з 1990 по 2018 роки показує значні коливання. Проте прослідковується чітка тенденція до її збільшення. Це відбулося саме завдяки запровадженню нових агротехнічних заходів.
Варто зазначити, що саме в останні роки спостерігалася найбільш висока врожайність, а рекордсменом став 2018 рік, коли в середньому по області було зібрано 518 ц/га. Найбільш низький врожай, за рахунок поєднання повітряної та ґрунтової засухи, було зібрано в 1999 році — в середньому 144 ц/га.
Агрометеорологи Черкаського обласного гідрометцентру обрахували основні агрометеорологічні фактори і прогнозують непоганий середньообласний врожай цукрового буряка в межах 430 ц/га.
Валовий збір, з урахуванням засіяних площ, — в межах 360 тис. т.
Джерело: propozitsiya.com