Вирощування шипшини може давати прибуток до 400 тис. грн з гектару, проте нині промислові плантації в Україні сягають максимум 200 га. Тим не менше, враховуючи попит, який на українському ринку тільки збільшується, вирощування шипшини є одним з перспективних напрямів агровиробництва. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформаційний портал zaxid.net.
За словами фахівців, вирощування шипшини невитратне, її можна саджати на непридатних для традиційного землеробства землях, як то схили чи балки. Для висадки знадобиться 6 тис. саджанців/га, плодоносити рослини починають на третій рік.
Прибутковий напрямок переробки шипшини — це виготовлення олії. Такий бізнес особливо популярний серед європейських фермерів. Однак, навіть без переробки, вирощування шипшини може стати прибутковим. Ціна на шипшину торік піднялася з 24 до 45 грн/кг.
Врожайність з одного куща становить 2-4 кг, отже за мінімальної ціни реалізації у 18 грн/кг дохід може становити 216-432 тис. грн. Виробники зазвичай продають окремо шкірку та насіння.
«Шипшина в Україні не належить до сільгоспкультур, і це є головною перешкодою в експорті. Однак її врожай принесе прибуток, навіть за несприятливої цінової кон’юнктури ринку», – зазначив експерт.
До інформації: Україна наразі активно нарощує експортлікарських трав. Зокрема, зростає експорт до Азії та до сусідньої Польщі. 2017 року Україна експортувала 3,7 тис тонн лікарських трав на понад 7 млн доларів. Внутрішнє споживання становить 1-1,5 тис тонн.
Джерело: propozitsiya.com