В Україні слід ввести квоти на імпорт молочних продуктів. Якщо цього не зробити, то ситуація, яка складається в молочному скотарстві, вдарить по молокопереробній галузі, спричиняючи скорочення робочих місць, дефіцит молочних продуктів.
Про це заявив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, пише AgroTimes.
За його прогнозом, цього року Україна імпортує 20 тис. т сирів.
«Загалом споживання сирів і сирних продуктів в Україні становить 120 тис. т. Тобто 18-20% обсягу цього ринку займатиме імпортна продукція», — зазначив він.
На думку експерта, без державної підтримки в такій ситуації не можна нічого зробити.
«Коли ми підписували Асоціацію з ЄС, нам відкривали ринки за однієї умови — квоти. Сьогодні наявні квоти — це іронія, а не відкриті двері, — вважає Вадим Чагаровський. — Я вважаю, що держава має вдатися до симетричних кроків — ввести квоти на імпорт молочних продуктів до України».
Він зауважив, що за приклад можна взяти США.
«Навіть ця розвинена країна обмежує ринок споживання імпортних продуктів. Їхня квота на імпорт становить 2% від загального ринку», — зазначив Вадим Чагаровський.
У ситуації, що склалася цього року, про експорт молочних продуктів можна забути, підкреслив експерт.
«Третє місце по казеїну, п«яте місце по маслу — забули. Цього року будуть експортовані лише суха сироватка і частково сухе знежирене молоко, — сказав він. — Світові ціни сьогодні несприятливі для експорту масла, сиру. Хоча квот на експорт сирів до ЄС Україна не має, бо вони там нікому не потрібні».
Тому за таких обставин потрібно думати в першу чергу про внутрішній ринок, резюмував Вадим Чагаровський.
Джерело: agroportal.ua