Страх втратили: як фермерам зберегти гроші під час погодних негараздів

Жимолость в Україні – приховані можливості для розторопних фермерів

2 хв. читати5 серпня 17:10

В Україні можуть рости багато вельми корисних для організму плодів, які, тим не менш, поки знаходяться за межами центру інтересів вітчизняних фермерів і садівників.Теґи: ягодиагробізнесягідництвожимолость

Ягоди жимолості нагадують фіолетові мішечки, наповнені справжніми багатствами для нашого тіла: органічні кислоти; вітаміни А, В, С; мікроелементи кальцію, йоду, калію, фосфору; фруктоза, сахароза, дубильні речовини і пектин – весь цей коктейль обумовлює протизапальні, антибактеріальні, жовчо і сечогінні, протигрибкові властивості ягід жимолості. Знаючі люди із задоволенням купують цей продукт, а оскільки в Україні жимолості вирощується дуже мало, то ціна її в роздробі знаходиться в діапазоні від 200 до 300 гривень за кілограм. У цьому сезоні дану ягоду можна було придбати лише в деяких столичних супермаркетах.

Ще одним аргументом на користь вирощування жимолості є її реєстрація як продукт харчування в Євросоюзі. Це викликало зростання попиту на ягоду в Бельгії, Австрії, Голландії, Швейцарії, Франції, інших розвинених країнах Європи, а також в Канаді, США та Японії. Українським виробникам пора заходити на ці платоспроможні ринки, поки це не зробили конкуренти з інших країн.

Плантації жимолості вже можна зустріти у Львівській, Хмельницькій та Київській областях, звідси походять ягоди під уже відомими в Україні та за кордоном брендами Еко Віста, iBerry і Star Berry. Найбільший в Україні ягідник площею 30 га закладає фермерське господарство «Лада» на Волині. Там планують вирощувати аж 12 сортів жимолості різного періоду дозрівання, що дозволить господарству збирати ягоди з травня по липень.

Жимолость дуже невибаглива рослина і, на відміну від лохини, може витримувати навіть тридцятиградусні морози. Головною проблемою при її комерційному вирощуванні є підібрати досить солодкі сорти, які сподобаються споживачам. Адже ягода жимолості може бути і солодкою, і кислої, і навіть з гірчинкою. Деякі кажуть, що вона володіє нотками відразу декількох відомих ягід, а еталоном смаку жимолості вважається канадський сорт «Boreal Blizzard». В розсадниках України саджанці цього сорту можна купити за 80-90 гривень, а кожен дорослий кущ дає більше чотирьох кілограм свіжих ягід.

Джерело: Pro-Consulting.

 

Джерело: agroreview.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *