Аграрії змогли попередити «овочеву кризу» збільшивши площі під овочами

Попри окупацію основних районів овочівництва та воєнні дії, українські аграрії не допустили «овочевої кризи» в Україні, збільшивши земельні площі для виробництва овочів, впевнений голова Наглядової ради ТОВ «СП «ПАЕК» Юрій Кормишкін. На його думку, загальний обсяг вирощених овочів борщового набору покриває потреби вітчизняного ринку, тим самим стабілізує роздрібну ціну для кінцевого споживача.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на допис на facebook сторінці ПАЕК.

«Продовжуємо збирати цибулю, багато було скептиків, які пророкували в Україні овочеву кризу, але, дивлячись на своїх колег аграріїв, які займаються овочами, хочу сказати, що ми змогли виростити овочі в цей нелегкий час і в нашій країні не буде овочевої кризи!», – зазначив Юрій Кормишкін.

Варто відзначити, що в підсумку сезон 2022 року, який реалізовувався аграріями України в надскладних умовах не дав бажаного результату вітчизняному ринку. Населення спостерігало різкі стрибки цін на цибулю, моркву. Подекуди вартість тієї ж моркви та цибулі досягала 70-95 грн за кілограм. Таку ціну сформували багато чинників, як постійні обстріли, дефіцит добрив та висока ціна на них, підвищення вартості палива та його відсутність в цілому, знищення техніки в результаті обстрілів та окупація значних територій, які свого часу забезпечували вагомий відсоток надходження на вітчизняний ринок базових овочів. 

В сезоні 2023 року, незважаючи на можливу збитковість при вирощуванні овочів, та враховуючи усі додаткові ризики з тими ж добривами, реалізацією, деякі аграрії України все ж збільшили площі під овочівництво.

«Наприклад, компанія «ПАЕК» в 2023 році відвела під овочі близько 300 га землі під крапленим зрошенням. І, якщо раніше овочі вирощувались здебільшого для потреб компанії та її співробітників, то в минулому та в цьому сезонах ТОВ «СП «ПАЕК» зробило свій вклад в стабілізацію внутрішнього ринку, вирощуючи овочі на продаж», – розповів Юрій Кормишкін.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *