Колись Чернігівщина вважалась картопляним краєм, але час іде, аграрні технології та загальна кон’юнктура ринку змінюється. I до того ж під впливом діяльності людини істотно змінюється клімат і світу загалом, і Чернігівщини зокрема.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на 0462.ua.
Як повідомили в Департаменті агропромислового розвитку обласної адміністрації, лідирують за посівами в регіоні кукурудза і соняшник, займаючи більше половини всіх посівних площ. Розподіл агропромислових культур по Чернігівщині за словами керівника департаменту Олега Крапивного у цьому році такий:
В загальній структурі посівів цього року зернові культури займають 53,3% (641,7 тис. га), технічні – 33,3% (400,5 тис. га), картоплеовочева група – 6,7% (80,3 тис. га), кормові – 6,7% (80,8 тис. га).
Найбільший відсоток у структурі посівів зернових та зернобобових займає кукурудза 395,3 тис. га (61,6%), пшениця – 169,6 тис. га (26,4%).
Серед технічних культур найбільшу питому вагу має соняшник 290 тис. га (72,4%), соя 66,8 тис. га (16,7%), ріпак 38,6 тис. га (9,6%).
За останні 30 років у структурі посівних площ Чернігівської області посіви кукурудзи на зерно збільшились майже у 18 разів, а соняшника – більше ніж у 30 разів. Причина такого різкої популярності цих культур серед аграріїв банальна і очевидна – гроші.
Натомість площі під картоплею значно зменшились. Її вирощування майже повністю перейшло у домашні господарства.
«В області вирощується в середньому понад 1 млн тонн картоплі. При цьому 95% площ картоплі зосереджено у господарствах населення, тобто це городи і присадибні ділянки простих людей. Останніми роками маємо тенденцію до зменшення обсягів виробництва. Це, в першу чергу, пов’язано із старінням та скороченням чисельності населення, яке є основним виробником даної культури. Цього року картоплі під урожай 2022 року засаджено 68,7 тис. га, що на 4,4% менше минулого року», — відзничив Олег Крапивний.
Джерело: propozitsiya.com