Ціни на ранні овочі відкритого ґрунту залишаться високими до початку літа

«Ціни на ранні овочі відкритого ґрунту залишаться високими до початку літа через несприятливі погодні умови на півдні України», — прогнозує Олег Калінін, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) в Миколаївській області та Фонду LASKA. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на сайт UHBDP.

Так, в Миколаївській області під час зворотних заморозків озима цибуля, плантації суниці садової та малини вимерзли в середньому на 30–40 %, а в деяких господарствах —  на 100%.

«З початку березня кілька разів на ґрунті температура опускалася до -3…-4°С, один раз до -12 °С. Тож не дивуйтеся, що ціни на редиску та молоду капусту зараз настільки високі», — розповідає Едуард Дембінов, фахівець з розвитку плодоовочевого ринку Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) в Херсонській області та ГО “Земля Таврії”. Торік у цей час гуртова ціна редису становила 2 грн/кг і виробники масово викидали овочі у посадки біля ринку в Великих Копанях, а сьогодні редиска гуртом коштує 35–38 грн.

Едуард Дембінов також повідомив, що на півдні України через дощову погоду, яка тримається вже кілька тижнів, досі не висадили картоплю у відкритий ґрунт. Затримується на 2 тижні і посадка білої, червоної та ріпчастої цибулі. «Вологість землі настільки висока, що трактор просто провалюється», — пояснює фахівець. Так що врожай цих культур слід очікувати не в середині літа, а вже в серпні.

Плодоовочівники кажуть, що на ціну вплине і підвищення тарифів на електроенергію та подорожчання всіх видів упаковки (сіток, ящиків, коробок). Цього року спостерігається різкий стрибок цін на агроволокно, тепличну плівку, подорожчали і насіння, добрива, пальне. Послуги сезонних працівників також стали дорожчими на 10–15 грн/год і становлять 45–50 грн за годину.

Крім того, за словами Едуарда Дембінова, фермери Херсонщини цього року скоротили площі під овочевими культурами в середньому вдвічі.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *