Вартість борщу є наочним національним показником зміни цін на продукти в Україні. Хоча інгредієнти популярної страви поступово дорожчають, наразі приготувати її обійдеться в меншу суму, ніж кілька місяців тому.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на РБК-Україна.
За час війни ціни на продукти борщового набору Україні значно зросли. Найбільше подорожчало м’ясо, також поповзла вгору вартість овочів.
Проте завдяки високим врожаям на сьогодні індекс борщу трохи знизився. У жовтні 2022 каструля борщу коштувала 114 грн, у червні 2023 – 156,61 грн (дані з порталу Мінфін).
Вартість продуктів борщового набору
Головна складова собівартості борщу – це м’ясо. Найчастіше страву готують зі свинини. На каструлю 3-л потрібно буде 400 грамів м’яса.
- Свинячі ребра обійдуться в середньому в 73,6 грн.
- Білоголової капусти потрібно буде 500 г. Її вартість складає 3,79 грн.
- Для приготування страви необхідно 200 г буряку. Він коштуватиме 1,57 грн.
- Картопля для борщу (300 г) коштуватиме 2,55 грн.
- Середня ціна моркви (200 г) – 1,55 грн.
- Ріпчаста цибуля (150 г) обійдеться в 1,82 грн.
- Томатної пасти за рецептом необхідно 50-70 г (це один пакет-саше). Її вартість становитиме в середньому 15,7 грн.
- Зазвичай овочеву заправку для борщу обсмажують на соняшниковій олії. Її знадобиться 30 г, що коштуватиме 1,8 грн.
Таким чином собівартість каструлі борщу становить 102,38 грн. Але ж за традицією смачніше їсти зі сметаною, житнім хлібом, салом та часником. Тому з урахуванням цих інгредієнтів:
- Сметана 15% (маленький стакан 180-200 г) – 24,83 грн
- Житній хліб (400 г) – 25 грн
- Солоне сало (100 г) – 26,17 грн
- Часник (30 г) – 4,16 грн
Вартість страви в такому разі становитиме 182,54 грн. Цих 3 літрів домашнього борщу та смачних додатків вистачить, щоб нагодувати 5 осіб. Тобто вартість однієї порції виходить 36,51 грн (без додатків собівартість однієї порції складе 20,5 грн).
Джерело: propozitsiya.com