Серед продуктів харчування в Україні імпорт займає 15%, решта 85% – це українське, проте імпорт навіть у невеликих обсягах не дозволяє вітчизняному виробнику підвищувати ціни необґрунтовано, розповів засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на vgolos.
«І хоча я прихильник і захисник українського, все ж імпорт має бути на нашому ринку, аби збалансовувати необґрунтоване підвищення цін на вітчизняну продукцію та не допускати зниження її якості, – зазначив він. – Бо тим наші вітчизняні виробники грішать протягом останніх 6 років. При цьому попит на дорогі товари зараз знижується. Тому зараз у виграші будуть ті, хто виготовляє більш дешеву продукцію».
Також експерт розповів, що, на жаль, значна частина вітчизняних виробників, зокрема представники малого бізнесу, не задовільняють найменші потреби торгівельних мереж.
«Усі ж хочуть, аби овочі й фрукти на прилавках оновлювали щодня, а не раз на тиждень. А більшість малих виробників не можуть постачати свою продукцію у торгівельні мережі щодня весь рік. Та й багато-хто не готовий надавати сертифікати походження на ці овочі – і це теж проблема», – уточнив Дорошенко.
Також проблемним, вважає він, є те, що іноді українська продукція програє за якістю імпортній. І та ж картопля українська є гіршою, ніж білоруська чи єгипетська. Тим більше, українці купують дешевшу продукцію, а вітчизняна є часто дорожчою, ніж імпортна, та менш якісною.
Джерело: propozitsiya.com