Дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) свідчать, що індекс цін на продовольство у квітні цього року склав 127,2 пункта, що на 0,6% вище за показник березня. До цього ціни у місячному вираженні знижувалися протягом року.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на minfin.
У порівнянні з квітнем минулого року ціни були нижчими на 19,7%.
Зазначається, що головними факторами невеликого зростання у квітні було різке підвищення індексу цін на цукор, а також підвищення індексу цін на м’ясо, тоді як індекси цін на зернові, молочну продукцію та олії продовжили зниження.
Індекс цін на зернові у квітні порівняно з березнем знизився на 1,7%, у річному вираженні — на 19,8%. У квітні світові ціни на пшеницю впали на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня з липня 2021 року. Основними чинниками цього стали великі обсяги експортної пропозиції з боку рф та Австралії. Світові ціни на кукурудзу впали на 3,2%, на ячмінь та сорго знизилися, відповідно, на 4,3% та 0,3%.
Індекс цін на олії у квітні порівняно з березнем знизився на 1,3%, падіння триває шостий місяць поспіль.
Індекс цін на цукор у квітні був на 17,6% вищим за березневе значення. Зростання цього показника триває третій місяць поспіль і досягло найвищого значення з жовтня 2011 року. Це зростання зумовлене занепокоєнням у зв’язку зі скороченням пропозиції на світових ринках унаслідок подальшого зниження прогнозів виробництва в Індії та Китаї.
Джерело: propozitsiya.com