Андрій Ковальчук з Житомирської області органічним методом вирощує традиційні та нішеві культури – лохину, обліпиху, жимолость. Окрім того на сортовипробуванні у фермера перебуває ще й 11 сортів актинідії. Незважаючи на складну ситуацію в країні, а також те, що жимолость поки що не дуже популярна в Україні ягода, наступної весни Андрій Ковальчук планує розширити насадження з цією культурою.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на jagodnik.
«Жимолость, на мою думку, – дуже перспективна ягідна культура. На всесвітній конференції з вирощування жимолості, яка відбулася 2 роки тому в Нідерландах, нідерландські ягідівники визнали, що в найближчі 5–6 років вона стане ягодою №1, тому що взагалі не потребує хімічних втручань, – розповідає Андрій Ковальчук. – На жаль, в Україні промислових насаджень з цією культурою поки що дуже мало, натомість у сусідній Польщі площа насаджень жимолості становить понад 3,5 тисячі гектарів».
Наразі цю культуру Андрій Ковальчук вирощує на ділянці площею 2,6 гектара. Але весною 2023 року фермер планує її розширити.
«Поки що в мене ростуть переважно російські сорти: Югана, Вострог, Донька велетня і Бахчарський велетень. Окрім цього, висаджено трохи кущів канадського сорту Бореал. Навесні наступного року планую посадити Аврору, вже замовив саджанці в розсаднику in-vitro Kusibab. Попередньо висаджуватиму їх на площі 5 гектарів, але загалом площа цієї ділянки залежатиме від ситуації, яка буде в Україні», – каже ягідівник.
Ягоди жимолості Андрій Ковальчук реалізовує методом прямих продажів у роздріб, натомість з ринками та магазинами не працює:
«Продаю їх через групи в соцмережах, а надсилаю з допомогою служб доставки. Якщо замовник знаходиться далеко, наприклад у південних регіонах, передаю маршрутками чи попутним транспортом. Загалом проблем з реалізацією немає, і цього було набагато більше запитів про купівлю ягоду».
Джерело: propozitsiya.com