На Херсонщині встановили обласне свято, від самої назви якого слинка накочується. Відтепер перша неділя вересня тут День борщу, а також і день фестивалю «Таврія-Борщ».
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на golos.com.ua.
Посланці трьох десятків громад не тільки з Херсонщини, а й з Миколаївщини просто на очах у цілих натовпів глядачів, змучених спокусливими ароматами, варили у казанах над багаттями тридцять борщів: старовинні козацькі, традиційні народні, з галушками та квасолею, бурячками й часничком, журавлиною та квасом, навіть із…смаженою рибою! То не примха господинь чи кулінарна фантазія на вільну тему. Адже борщ то ще й частина історії та віддзеркалення побуту й звичок окремо взятого села. Як-от — про борщ із рибою.
А от господарочки з степового села Тавричанка на Каховщині спільними зусиллями відновили рецепт сухого (!) козацького борщу шпундри (кажуть, його й зараз подекуди готують у старих селах на Полтавщині, і згадка про нього навіть у «Енеїді» Котляревського є). Досвідчені куховарки розгадували рецептурні таємниці півтора місяці: адже страву треба було готувати на буряковому квасі.
Наші пращури вочевидь зналися на тому, як гарно поїсти: страва така, що хоч у фешенебельних ресторанах подавай!
Не дивно, що журі фестивалю, до складу якого ввійшли аж два шеф-кухарі цих самих ресторанів із міст Херсон та Олешки, однозначно віддали перевагу саме шпундрі — натхненні творці цього борщу і стали переможцями.
Відвідувачі дійства від ароматів просто шаленіли: вишиковувалися до столів у цілі черги, аби не тільки скуштувати заповітний борщ, а й дізнатися, як готувати особливо хитромудру страву. Та можливістю пригоститися тарілкою свіжозвареного борщу для тисяч гостей фестивалю «Таврія-Борщ» під чарчину секретної селянської настоянки приємності для тисяч гостей не обмежилися.
Усім бажаючим тут дарували овочеві набори, аби вони вже вдома самі могли зварити саме той борщ, який вподобали. До овочів — також безкоштовні кавуни та дині, яких для роздачі привезли цілу гору. А в сільради Великих Копанів тим часом працював пункт вакцинації від коронавірусу, і всім охочим робили рятівні ін`єкції. Між ними ще й розіграли цінні подарунки , також з ухилом у кулінарію — мікрохвильову піч та мультиварку.
Організатори фестивалю запевняють: надалі «Таврія-Борщ» проходитиме у Великих Копанях щороку. Вже у вересні 2022-го до участі в ньому планують запросити громади з інших регіонів України, а далі хочуть залучити до презентації кулінарних шедеврів гостей з Західної Європи, США, Канади. Адже нашого цвіту по всьому світі, і по всьому світі наше жіноцтво плекає на кухнях смачнющі апетитні й корисні для здоров’я борщі.
Джерело: propozitsiya.com