Продукти в Україні дешевші, ніж в Європі, але купляти їх дорого

Здійснюючи порівняльний аналіз цін на продукти в Україні та Європі експерти часом впадають у дві крайнощі – від «у Європі все дорого, в Україні найнижчі ціни» до «ціни в Україні вже давно перевищили європейські, а ось зарплати – на рівні африканських». Напевно, що правда, знаходиться десь посередині.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на pogliad.ua.

Аналітики інформаційних порталів, які спеціалізуються на фінансових питаннях, порівняли ціни на основні продукти в Україні та Європі, щоб зрозуміти, яке становище насправді.

Під час аналізу за основу взяли ціни в найпопулярніших супермаркетах, які мають такий самий попит у Європі, як у нас «АТБ» чи «Сільпо». Ціни вивчали у жовтні 2022-го, для розрахунків використали курс 40 грн за 1 євро.

Виявилось, що ціни в Україні, хоч би якими низькими вони були, порівняно з європейськими, вже перебувають на межі наших купівельних можливостей.

Про борщовий набір

Звичайно, у своєму аналізі експерти не обійшлися без порівняння борщового набору – куди ж без нього.

Лідером подорожчання стала ріпчаста цибуля, вартість якої підскочила на 114%. Експерти зазначають, що цей зліт пов’язаний із скороченням виробничих площ під цю культуру в Україні та різким зниженням урожаю цибулі. Картопля за півроку в середньому подорожчала на 40%, морква – на 48%, а м’ясо свинини – на 30%.

Отож, найбюджетніший чек на борщ цілком очікувано вийшов в Україні – 306 грн за великий борщовий набір (для зручності овочі на борщ брали кілограмами). У Словаччині аналогічний набір обійдеться у півтора рази дорожче, у Німеччині, Франції – більш ніж удвічі.

При цьому, якщо порівнювати витрати на овочі із зарплатами, ситуація складається зовсім не на нашу користь. Якщо у Німеччині та Франції витрати становитимуть у межах 1% зарплати, тобто практично непомітні для сімейного бюджету, то у нас – майже 5%.

Аналітики також порівняли вартість продуктових кошиків у країнах з мінімальними зарплатами і з’ясували, якщо українці на обраний набір простих продуктів витрачають 16% мінімальної зарплати, то, наприклад, поляки – 5,3%, французи – 3,3%, а німці – 2,6%. Тобто, підсумовуючи, можна сказати, що ціни в Україні, хоч би якими низькими вони були, порівняно з європейськими, вже перебувають на межі наших купівельних можливостей.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *