Промислове вирощування хурми на півдні України стає цілком реальним

Всі сорти та гібридні форми хурми, отримані в результаті схрещування хурми віргінської та хурми східної, зимостійкіші, ніж хурма східна. Завдяки цим властивостям промислове вирощування хурми на півдні України стає цілком реальним.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на SEEDS.

«Урожай гібридних сортів транспортабельніший та лежкіший, серед них багато однодомних та партенокарпічних форм, у гібридної хурми незначне або майже відсутнє осипання гілок та зморщування плодів», — про це йдеться в дослідженні кандидатів біологічних наук Василя й Наталії Дерев’янко щодо перспектив і продуктивності насаджень гібридної хурми.

Науковці виокремлюють підвищену зимостійкість великоплідних гібридів третього покоління (до 300 г) — Гора Говерла, Гора Роман-Кош та Пам’ять Черняєва.

Також згадуються придатні до вирощування в будь-якому регіоні України зимостійкі гібридні форми з невеликими плодами (до 80 г), наприклад Соснівська та Чучупака. Вони, за своєчасного збору, можуть зберігатися у звичайному прохолодному приміщенні близько двох місяців.

Гібрид Божий дар (до 100 г) має помірну врожайність і зберігається близько місяця. Тверді плоди сорту Дар Софіївки (140-160 г), що не потребує запилювачів та витримує до -27°С, здатні зберігатися близько 3 місяців.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *