Генетично модифікована соя XtendFlex була схвалена після всебічної процедури авторизації, включаючи наукову оцінку Європейським управлінням безпеки харчових продуктів.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на euractiv.com.
Європейська комісія дозволила генетично модифіковану сою (XtendFlex) для використання в їжу та кормах, але не для вирощування, відкривши шлях для повного запуску сорту в США та Канаді в 2021 році.
Соя, вироблена біотехнологічною компанією Bayer, була розроблена для надання толерантності трьом основним гербіцидам: дикамбі, глюфосинат-амонію та гліфосату.
Завдяки гарантованому європейському ринку виробники в США та Канаді, як очікується, нарощуватимуть виробництво сої, щоб заробити на нових шляхах, відкритих цим рішенням.
Усі держави-члени отримали можливість висловити свою думку в постійному комітеті, а згодом і в апеляційному комітеті.
Дозвіл дійсний протягом 10 років, і будь-яка продукція, вироблена з цього ГМ сорту, буде підпорядковуватися правилам ЄС щодо маркування та відстеження.
XtendFlex — це найновіший сорт сої компанії Bayer, яка базується на попередньому сорті ГМ з доданою толерантністю до глюфосинату.
Це означає, що виробники «мають додаткову гнучкість та інструменти, що допомагають боротися з некерованими та стійкими бур’янами», — сказав представник Bayer.
«Завдяки цьому дозволу «Байєр» сподівається на повний запуск цих сортів у Сполучених Штатах та Канаді в 2021 році. Три покоління сої з толерантністю до гербіцидів знаходяться на стадіях, близьких до виходу на ринок, представляючи найнадійніший в галузі проєкт біотехнології контролю бур’янів для сої», — підтвердили в компанії.
Але новини про дозвіл деякі члени не сприймали з ентузіазмом.
Депутат Європарламенту Тіллі Мец заявила, що рішення про дозвіл на імпорт цього ГМО є «надзвичайно невтішним».
«Комісія чітко розуміє, що імпорт ГМО, стійких до гербіцидів, особливо ГМ сої, яку можна вирощувати в таких країнах, як Бразилія та Аргентина, ризикує підірвати міжнародні зобов’язання ЄС щодо клімату, в тому числі щодо захисту лісів та біорізноманіття», — попередила пані Мец.
Вона підкреслила, що Комісія «не послухала аргументів Європарламенту та більшості країн-членів, які проголосували, зокрема, проти цієї ГМ-сої». Тіллі Мец висказала занепокоєння тим, що ці культури можуть зазнавати впливу як більших, так і багаторазових доз додаткових гербіцидів, що потенційно може призвести до більшої кількості залишків у врожаї, а також до більшого ризику для агронома.
Ерік Галл, менеджер з політики асоціації органіки ЄС IFOAM, зазначив, що, оскільки сою дозволено використовувати в їжу та корми, а не вирощувати на території ЄС, забруднення на етапі виробництва не є безпосередньою проблемою для органічного сільського господарства в ЄС. Однак він поділився подібним занепокоєнням щодо того, що імпорт цієї культури на ринок ЄС може призвести до збільшення використання пестицидів за межами ЄС.
Джерело: propozitsiya.com