В Україні впроваджують європейську систему контролю за безпечністю харчових продуктів

Україна, як кандидат на вступ до Європейського Союзу, впроваджує національну систему контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, еквівалентну системі Європейського Союзу, що базується на важливому принципі забезпечення контролю «від лану до столу».

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на dpss.gov.ua.

Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) – система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами і кормами.

Одним із важливих кроків є виконання вимог Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 року, а саме: з метою належного та ефективного здійснення моніторингу будь-яких ризиків, пов’язаних із захистом здоров’я та безпечністю харчових продуктів, Держпродспоживслужба отримує повідомлення, що передаються через систему швидкого сповіщення, та здійснює всі необхідні заходи, які спрямовані на виявлення непридатних харчових продуктів.

У разі надходження повідомлення RASFF Держпродспоживслужба негайно інформує територіальні органи Держпродспоживслужби в областях та м. Києві, міжрегіональні головні управління Держпродспоживслужби на кордоні та Державну фіскальну службу.

Якщо небезпечні харчові продукти або корми, зазначені у інформаційному повідомлені RASFF, ввезені на митну територію України та введені в обіг, то оператор ринку (імпортер) здійснює відклик таких продуктів та вживає заходів щодо повернення їх до країни-експортера або утилізації на території України відповідно до чинного законодавства, про що інформує Держпродспоживслужбу.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *