У поточних умовах, коли одержання маржі від виробництва сільськогосподарської продукції стоїть під великим питанням, аграрний сектор України змушений вкрай серйозно підходити до розподілу площ під урожай-2023 з огляду на всі фактори та ризики.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Украгроконсалт.
Вплив кожного з факторів буде, перш за все, розглядатись з боку так званої економіки, а реалії нашого часу призведуть до суттєвої економії, вважає аналітик олійного ринку Світлана Купрєєва.
Ріпак – єдина з озимих культур, по якій план сівби був перевиконаний, що говорить про зростаючу мотивацію фермерів сіяти олійні під урожай 2023 року, хоча все одно площі скоротились на 29% порівняно з минулим сезоном. Окуповані площі були частково компенсовані іншими регіонами України.
Соняшник є однією з найбільш прибуткових культур, середні площі починаючи з 2018 року перевищують 6,5 млн га. Під урожай 2023 року очікується зростання площ на 10% до минулого року.
Традиційні регіони вирощування сої далекі від регіонів бойових дій, підвищили посівні площі в 2022 році на 10%. Ця тенденція продовжиться і в наступному – 2023. Переробні потужності по сої знаходяться в безпечних регіонах країни, тому ми очікуємо зростання переробки сої, що буде підтримувати українських фермерів. Крім того, високий попит на сою і продукти переробки з боку Європи також буде мати вплив на позитивні зміни площ під цією культурою.
Загальна площа під олійними збільшиться на 5% до минулого року, урожай – на 11%.
Джерело: propozitsiya.com